nieuws

Ban Ki-moon op Mipim: scherp klimaatdoelstellingen aan

Beleggingen

Ban Ki-moon heeft tijdens de eerste dag van de Mipim in Cannes opgeroepen de  klimaatdoelstellingen verder aan te scherpen. Het is enige manier om te voorkomen dat kuststeden zoals New York en kustgebieden zoals de Franse Riviera aan  het einde van de eeuw onder water staan.

Ban Ki-moon op Mipim: scherp klimaatdoelstellingen aan

Volgens de voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties moet niet de beperking tot 2 graden opwarming  zoals in de Klimaatakkoorden van Parijs is afgesproken de norm zijn, maar 1,5 graad Celsius. Hij baseerde zich daarbij op recente rapporten van de VN. ‘Alleen dat kan een alles verwoestende  klimaatramp voor de mensheid afwenden. De klok tikt heel snel ’, zo hield hij zijn gehoor voor in een tot de laatste stoel bezet Grand Auditorium van het Palais des Festivals. Zijn keynote speech werd herhaaldelijk onderbroken door applaus.

Volgens de Koreaan kan de vastgoedsector een cruciale rol vervullen in de strijd tegen de wereldwijde opwarming. ‘Verlaag de CO2 uitstoot in jullie gebouwen. Zorg voor certificering, neem duurzaamheid mee in alle investeringsbeslissingen. Creëer duurzame, creatieve steden, die voor iedereen ínclusief’ zijn.’

Ban Ki-moon was secretaris-generaal van 2007 tot 2016. Hij is ook de voormalige minister van Buitenlandse Zaken en Handel van Korea. Als topman van de VN nam hij initiatief voor de eerste klimaattop in 2007,  en verrichte vervolgens grote diplomatieke inspanningen om de klimaatuitdaging wereldwijd op de agenda te houden. Mede hierdoor kwamen uiteindelijk de  Klimaatakkoorden van Parijs in december 2015 tot stand, die door een groot aantal landen werd ondertekend.

Klimaatopwarming is geen punt van de discussie meer, maar een feit, stelde hij, verwijzend naar de enorme bosbranden, orkanen en overstromingen die in 2018, wederom een van de warmste jaren in de menselijke geschiedenis, de wereld teisterden.

Hij laakte de ‘kortzichtigheid’ van  de Amerikaanse president Trump die zich heeft teruggetrokken uit de akkoorden van Parijs en ook de wereldhandel frustreert met zijn handelsoorlogen. ‘Helaas zijn er op dit moment geen wereldleiders meer’, sneerde hij.  ‘Populisten, nationalisten en haatzaaiers hebben het podium overgenomen. Maar met de natuur kun je niet onderhandelen. Die trekt zijn eigen spoor. Er is geen Plan B. Er is ook geen Planeet B. Er is maar één planeet waar mensen kunnen leven en dat is hier. Maar door wereldwijde samenwerking en de inzet van technologie valt het tij wel degelijk te keren.’

Vastgoedfeestje wordt verlengd

Ondertussen was het vooral business as usual tijdens de eerste dag van de  30ste Mipim in een overigens zonovergoten Cannes. Het jarenlang durende feestgedruis in de vastgoedsector vooral gebaseerd op superlage rente – met dank aan de Europese Centrale Bank (ECB) – wordt voorlopig gewoon voortgezet. Al het gepraat over de risico’s van een laatcyclische vastgoedsector ten spijt.

Zo publiceerde Internationaal adviseur Cushman en Wakefield in Cannes zijn Global Investment Atlas 2019 , waarin een nieuw recordjaar wordt voorspeld. Voor vastgoedinvesteringen wel te verstaan. In 2018 bereikte het investeringsvolume al een duizelingwekkende hoogte van 1,75 biljoen dollar, 4 procent méér dan in 2017. David Hutchings, Cushman & Wakefields Head of Investment Strategy EMEA Capital Markets, verwacht daarbij dat de yield compressie stabiliseert, maar wel huurgroei voor de beste assets.

Reageer op dit artikel