nieuws

Aanzienlijke daling kantoorbeleggingen Amsterdam

Beleggingen

De Amsterdamse beleggingsmarkt voor kantoren heeft in 2018 een flinke stap terug gedaan. Het transactietotaal daalde met 33 procent naar 2,2 miljard euro.

Aanzienlijke daling kantoorbeleggingen Amsterdam

Dat blijkt uit de rapportage European Office Market 2019 van BNP Paribas Real Estate. De vastgoedadviseur zag een kleiner aantal grote beleggingstransacties dan in 2017. Drie kantoorgebouwen gingen in 2018 van de hand voor bedragen groter dan 100 miljoen euro. Rivierstaete bracht 228 miljoen euro op, de geschatte prijs voor World Fashion Centre 1-2-4 bedroeg 125 miljoen euro en het Amstelgebouw bracht 104 miljoen euro op.

Met andere Europese kantoorsteden hield Amsterdam geen gelijke tred. Kantoren bleven in Amsterdam de belangrijkste beleggingscategorie, goed voor 62,5 procent van het totaal in 2018. Maar dat totaal daalde van 5,2 miljard euro in 2017 naar 3,6 miljard euro in 2018. Het Europese totaal aan beleggingen in commercieel vastgoed bereikte met 261 miljard euro een niveau vergelijkbaar met dat in 2017. Kantoren bleven de belangrijkste beleggingscategorie, goed voor 45 procent van het Europese totaal met dank aan een stroom megadeals.

Wereldwijd maakt de economie een pas op de plaats. ‘Een wereldwijde vertraging, maar geen neergang’, zo beschrijft BNP Paribas RE de trend. De vastgoedadviseur wijst op onder meer groeiende barrières voor handel met de Verenigde Staten en de onzekerheid over de Brexit. Het zal de Europese Centrale Bank niet aanmoedigen om de monetaire teugels aan te halen.

Wel verwacht BNP Paribas RE dat prime-kantoren in Amsterdam in 2019 beter in de markt liggen dan gemiddeld. In de meeste Europese steden zullen de aanvangsrendementen voor prime-kantoren stabiliseren, voor de Nederlandse hoofdstad ligt een afname in het verschiet. ‘De sterke vraag naar beleggingsproduct vergroot de concurrentie voor prime-kantoren. Dat heeft tot gevolg dat de aanvangsrendementen blijven dalen.’

Reageer op dit artikel