nieuws

Aanpak leegstand: Dordrecht kiest voor geleidelijke weg

Beleggingen

Dat het V & D-pand op het Scheffersplein in Dordrecht alweer drie jaar leeg staat is wethouder Maarten Burggraaf (Economische Zaken) een doorn in het oog. Toch ziet Burggraaf vooruitgang in de aanpak van lege winkelpanden in de oudste stad van Holland.

Aanpak leegstand: Dordrecht kiest voor geleidelijke weg
Maarten Burggraaf op het Scheffersplein in Dordrecht Foto: Ronald van den Heerik

Ondanks het aantrekken van de economie nam de leegstand in het Dordtse winkelbestand sinds 2016 flink toe, van ruim 16.000 vierkante meter toen tot ruim 21.000. Ter vergoelijking kan worden gezegd dat de toename ruimschoots kan worden verklaard door de aanhoudende leegstand van het V & D-pand op het Scheffersplein. Als dit kolossale pand buiten beschouwing wordt gelaten gaat het met de leegstand volgens wethouder Burggraaf (VVD) de goede kant op.

Andere invulling

‘Dat het V & D-pand al zo lang leegstaat is ons een doorn in het oog. Duidelijk is al wel dat je een dergelijk groot winkelpand in deze tijd niet meer in zijn geheel verhuurd krijg en er dus meerdere huurders nodig zijn. Soms zou je als gemeentebestuur sneller willen schakelen, tegelijkertijd zijn we daarin ook erg afhankelijk van de eigenaar-belegger (Syntrus Achmea – Red.) van het pand. Uiteraard spelen er ook voor die partij grote belangen, waar we helaas weinig invloed op kunnen uitoefenen.’

Langere leegstand

De laatste jaren is er een hecht overleg ontstaan tussen gemeente, vastgoedeigenaren en winkeliers om de vaak langdurige leegstaand panden aan te pakken. Vanuit de vastgoedeigenaren is er de wens voor soepeler bestemmingsregels, iets waar de gemeente in het verleden al op inspeelde met het stimuleren van wonen boven winkels en mogelijkheden voor (dag)horecaformules in het centrum. Burggraaf: ‘Door wonen boven winkels mogelijk te maken kan het voor een vastgoedeigenaar wel kostendekkend worden om een onder gelegen winkelruimte betaalbaar te verhuren. Zeker in deze tijd ontkom je niet aan een zekere mate van leegstand, maar door aan de randen van de binnenstad bewoning mogelijk te maken, haal je sommige panden uit de deadlock.’

Parkeervoorzieningen

Ondernemers hebben daarnaast de wens om de parkeervoorzieningen te optimaliseren. ‘Je kunt als gemeente niet al te nadrukkelijk op de stoel van ondernemers gaan zitten, maar je kunt wel goede randvoorwaarden scheppen.’ Vanuit de eigen visie op de binnenstad wil Burggraaf zelf met de overnachtingsbranche om de tafel om te bezien of de hoteliers en andere aanbieders van overnachtingsplekken goed inspelen of het type toeristen dat Dordrecht aandoet. ‘Er loopt een enorme toeristenstroom door de stad waar veel meer omzet valt uit te halen. Dat kan er ook voor zorgen dat nieuwe retailers zich in de binnenstad willen vestigen.

Toegevoegde waarde

Hij ziet toegevoegde waarde in het verkavelen van winkelpanden. ‘Een paar goede ondernemers bij elkaar kunnen ervoor zorgen dat een heel gebied aantrekkelijker wordt. Tegelijkertijd moet je er wel voor waken om teveel vanaf de tekentafel te willen regelen omdat zeker in deze tijd het risico groot is dat je wordt achterhaalt door de realiteit.’

Geleidelijke weg

Hoewel Dordrecht in de beleving van Burggraaf nog altijd teveel vierkante meters winkeloppervlakte heeft, ziet de wethouder een kille sanering niet als een oplossing. ‘We hebben bewust gekozen voor de geleidelijke weg. Ook omdat je op die manier innovatief ondernemerschap stimuleert. Ook vastgoedeigenaren hebben daar baat bij. Ik merk dat het tij aan het keren is, partijen die zich vroeger hoofdzakelijk oriënteerden op een plek die wat centraler in de Randstad ligt, zien nu ook de potentie van Dordrecht.’

Lees het complete verhaal over de aanpak van winkelleegstand in Vastgoedmarkt 3. Deze uitgave verschijnt op 22 maart 2019. 

Reageer op dit artikel