nieuws

Voorspoedige expansie woningbelegger Greystar in Europa

Beleggingen

De expansie van de Amerikaanse woningbelegger Greystar in Europa verloopt voorspoedig. In Nederland bestaat de portefeuille op dit moment uit 6.500 woningen, waarvan ongeveer 1.000 operationeel, circa 2.500 in aanbouw en ongeveer 3.000 in ontwikkeling.  

Voorspoedige expansie woningbelegger Greystar in Europa
Project van Greystar in Diemen.

In het Verenigd Koninkrijk, lees Londen, heeft het bedrijf nu 6.000 units operationeel en een aanzienlijk aantal in aanbouw en in ontwikkeling,  in Spanje 9.500 en in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen zijn 800 eenheden in aanbouw in een markante hoogbouw toren. Ook in Azië en Australië zijn vestigingen geopend.

Greystar kijkt niet zozeer naar landen als wel naar de grootstedelijke gebieden met groeipotentieel. ‘Wij beschouwen de Randstad als één grootstedelijk gebied, vergelijkbaar qua oppervlakte en inwoneraantal met Groot-Londen. Naast de Randstad past in Nederland ook de regio Eindhoven in het plaatje van stedelijke dynamiek’, verklaart Mark Kuijpers, managing director van de Nederlandse Greystarvestiging in Den Haag.

OurCampus Amsterdam Diemen

De Amerikaanse woningbelegger gaf in 2015 zijn visitekaartje in Nederland af met de aankoop van de 939 studentenunits omvattende Campus Diemen Zuid , van initiatiefnemers Snippe Projecten, bouwer Van Wijnen en Ramphastos Investments van belegger Marcel Boekhoorn. De campus is recent omgedoopt tot OurCampus Amsterdam Diemen en daarmee familie van de OurDomain portefeuille die Greystar in Nederland opbouwt. OurDomain werd circa een jaar geleden, bij de start van de bouw van het project in Holendrecht, gelanceerd. OurDomain richt zich nadrukkelijk op een bredere doelgroep dan alleen studenten.

Kuijpers: ‘Het branden van onze portefeuille gaat verder dan alleen de naam van het project bij de aankondiging in de markt. Het gaat om de lifestyle eromheen en de uitbreiding van de woonomgeving naar een on-line omgeving waarin we de bewoners het gemak bieden van het on-line kunnen huren van een woning inclusief de hele administratieve afhandeling daarvan en de on-line toegang tot smart mobility en andere services.’

Wereldwijd voert het bedrijf verschillende merken. Kuijpers ziet dat aantal niet gauw teruggebracht worden tot een handzaam aantal wereldmerken. ‘Een woningmerk is cultuurgebonden. OurDomain is op dit moment alleen actief in Nederland.’

Ontwikkelprojecten

Greystar heeft naast OurDomain Rotterdam Blaak nog vier projecten in Nederland in verschillende stadia van ontwikkeling. Direct tussen OurCampus Amsterdam Diemen en het project Holland Park, wordt OurDomain Amsterdam Diemen gerealiseerd met 775 woningen gericht op young professionals en tweepersoons huishoudens.

In Amsterdam-Zuidoost, naast het AMC en metrostation Holendrecht, wordt samen met ontwikkelaar Blauwhoed het 1.600 units omvattende ‘OurDomain Amsterdam South East’ gebouwd. Dat is bestemd voor studenten, young professionals en starters op de woningmarkt. Voor de herontwikkeling bood de locatie plek aan 33.000 m2 leegstaande kantoorruimte.

Divers stedelijk milieu

Met Amsterdam South East focust Greystar net als met OurDomain Rotterdam Blaak nadrukkelijk niet alleen op studenten, want dan wordt het geen divers stedelijk milieu zoals ook de gemeente Amsterdam wil. ‘Wij richten ons op mensen die bijvoorbeeld in het AMC of elders in de omgeving werken. Ook sluiten we startende gezinnen niet uit. Koppels met hun eerste kindje kunnen heel goed in de grotere driekamerappartementen wonen. Fijn juist dat je dan alle dagelijkse voorzieningen voor gemak direct nabij je woningen hebt’, zo lichtte Kuijpers toe in een interview met het platform Gebiedsontwikkeling.nu.

In juli 2018 kocht Greystar voor het OurDomain platform ook een ontwikkellocatie van 37.000 m2 aan de Europalaan 30 en 34 in Utrecht. Volgens Kuijpers betreft het ruimte voor circa 1.500 woningen, al staat de precieze invulling nog niet vast. De aangekochte ontwikkellocatie maakt deel uit van het transformatiegebied Merwedekanaalzone, de belangrijkste plek in Utrecht om binnenstedelijk de groei van de stad op te vangen. In de Merwedekanaalzone komen circa 6.000 nieuwe woningen voor een breed scala aan doelgroepen, inclusief commerciële en sociale voorzieningen.

Healty Urban Living

Greystar is in Utrecht onderdeel van het eigenarencollectief Merwede . Hier werken zes private grondeigenaren en de gemeente samen aan ontwerp en realisatie van de nieuwe stadswijk Merwede. Een aantrekkelijk hoogstedelijk en duurzaam gebied voor wonen, werken, cultuur en recreëren. Een belangrijk thema bij de ontwikkeling van het  gebied is Healty Urban Living. Een thema dat volgens Kuijpers ‘zeer goed past bij de filosofie van Greystar’. In het plan voor Merwede is nadrukkelijk ruimte voor innovaties op het gebied van mobiliteit, energie, gezondheid, sociale duurzaamheid en milieu.

Reageer op dit artikel