nieuws

Slob (Locatus): ‘Mix van cultuur, horeca en winkels is succesrecept’

Beleggingen

Steden zonder bijzondere aantrekkingskracht hebben volgens Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus, geen goed perspectief voor het in stand houden van een groot winkelgebied. Cultuurhistorie en evenementen houden daarentegen ook perifere steden aantrekkelijk. 

Slob (Locatus): ‘Mix van cultuur, horeca en winkels is succesrecept’
Statenplein, Dordrecht

In een interview met Vastgoedmarkt wijst Slob op het belang van een sanering van aantal vierkante meter winkeloppervlakte. Buiten de A1 en A2 locaties liggen er volgens hem transformatiemogelijkheden voor bestaande winkelcentra. Sommige centra, zoals Zuidplein in Rotterdam en de Mall of the Netherlands (Leidschendam) hebben volgens hem schaalgrootte en achterland genoeg om overeind te blijven.

Eigenheid van de stad

De concurrentie van dergelijke centra leidt er toe dat het winkelaanbod in de wat kleinere steden dreigt te worden vermangeld. ‘Inwoners van tussengelegen plaatsen hebben namelijk een keuzemogelijkheid.’ Of een stad zonder centrumfunctie toekomst heeft qua winkelgebied hangt volgens Slob af van de eigenheid van de stad. ‘Steden met cultuurhistorische waarde houden het wel vol, ook al is er veel concurrentie. Naar dergelijke steden willen mensen wel een shoptripje doen waarbij ze én wat kunnen winkelen, én een museum kunnen bezoeken én de dag af kunnen sluiten met een diner en een hotelovernachting.’

Sanering noodzaak voor goed winkelaanbod

Sanering noodzaak voor goed winkelaanbod

Actief spreidingsbeleid

De mix cultuur, horeca en winkels kan een succesrecept vormen voor middelgrote steden, meent Slob.  Perspectief is er in zijn beleving zeker nog voor wat meer perifere steden als Dordrecht, Gouda en Amersfoort, mede gelet op hun cultuurhistorische verleden. Wat ook wil helpen: grote evenementen. Provinciesteden als Leeuwarden en Den Bosch profiteerden qua winkelbezoek enorm van respectievelijk het culturele hoofdstadjaar (2018) en de Hieronymus Bosch tentoonstelling in het Noord-Brabants Museum (2016). “Het is de uitdaging om dat vast te houden”, aldus Slob. “Maar dat dat kan bewijst Deventer. Met evenementen als de Boekenmarkt, Deventer op stelten en het Dickens Festival staat deze stad echt op de kaart. Steden in de Randstad kunnen daarnaast profiteren van het actieve spreidingsbeleid voor toeristen dat Amsterdam hanteert om de drukte nog enigszins binnen de perken te houden.’

Geen goed perspectief

Andere steden, zonder bijzondere aantrekkingskracht, hebben volgens hem geen goed perspectief voor het in stand houden van een groot winkelgebied. ‘Het hoort er soms ook bij dat je bedenkt dat het niet kan. Dan moet je bedenken hoe jouw binnenstad er over 10 jaar uitziet. Voor die steden geldt dat een kwart tot een derde van de winkelpanden een  andere bestemming krijgt, ze zullen niet meer het centrum hebben dat ze nu hebben. Dat klinkt niet leuk maar op die manier zijn de winkelstrips in de woonwijken ook weggesaneerd.’

 

Reageer op dit artikel