nieuws

Prognose winkelgebied 2019: Geen happy ending voor cupcakewinkel

Beleggingen

Mocht u nog trek hebben een fraaie cupcake bij dat hippe nieuwe zaakje op de hoek, dan zou het wel eens slim kunnen zijn om haast te maken. Uit de Retail Risk Index (RRI) van Locatus voor 2019 blijkt dat starters in dit segment een kans van 35% hebben om over de kop te gaan. Volgens Locatus zijn er over de gehele linie meer winkelpanden met een hoger risicoprofiel.

Prognose winkelgebied 2019: Geen happy ending voor cupcakewinkel

Locatus constateert dat ondanks positieve geluiden over leegstand over de gehele linie de risicoprofielen iets ongunstiger zijn geworden. Dit geldt voor alle provincies en bijna alle winkelgebieden. Daarnaast krijgen kernverzorgende centra het steeds zwaarder.

Minder kapitaalkrachtig

Ook het winkellandschap verandert steeds sneller, mede door kortere huurovereenkomsten en lagere huren. De panden die in de RRI een hoger risicoprofiel hebben, worden vaker bezet door jonge, minder kapitaalkrachtige zelfstandigen. ‘We zien dus veel nieuwe winkels, maar lang niet iedereen houdt het lang vol’, aldus Mattijn Bezemer, managing partner bij Insights for Action.

Hippe branches

Een aanzienlijk deel van de ondernemers in nieuwe of hippe branches overleeft niet. In de categorie levensmiddelen overig (o.a. cup cake, taart) is het risico op een faillissement 35%, in ‘horeca overig’ en ‘galerie’ 23%. Ook starters in segment woondecoratie 22% houden het vaak niet vol.

Opkomst massagesalons

Horeca overig (o.a. healthy shakes & juices), is een populaire activiteit voor startende winkeleliers (26%). Ook schoonheidssalons (21%), Tweedehands (kringloop, 19%) , en lunchrooms (15%) doen het goed. Een opvallende populaire startersactiviteit is de massagesalon. Met een aanwas van 23% komen deze zaken op tal van plekken als haar op een hond op.Wat de kans op een happy ending van deze salons is, zegt Locatus er niet bij.

Enkele andere observaties:

  • Regionaal is het beeld ongewijzigd: winkelgebieden in Noord-Holland en Utrecht doen het overwegend goed met gezonde risicoprofielen. Grote knelpunten zijn er in de provincies Limburg, Zeeland en Overijssel.
  • Veel faillissementen staan niet op zichzelf, onderlingen branches staan al langer onder hoge druk door invloed van internet/technologie. De branches als Bellen-Internet, Uitzendbureau, Fotograaf hebben een bovengemiddeld aantal stoppers van 15-25% per jaar
  • Op basis van de recente data verwacht Locatus een totale daling van het aantal verkooppunten van zo’n 5,0 – 7,0% in de periode 2015 – 2025.
Reageer op dit artikel