nieuws

Pleidooi voor vastgoedfonds niet-DAEB krijgt steun

Beleggingen

Syntrus Achmea is wel te porren om deel te nemen aan een vastgoedfonds waarin de niet-DAEB woningen van woningcorporaties worden ondergebracht. De vastgoedbelegger laat dat weten in een reactie op een pleidooi hiertoe door consultancybureau EFL  Expertise. 

Pleidooi voor vastgoedfonds niet-DAEB krijgt steun

In een een opinie voor Vastgoedmarkt schrijft Ad Hereijgers, directeur business development bij EFL Expertise, dat woningcorporaties de samenleving en zichzelf een grote dienst kunnen bewijzen door hun vastgoed in de niet-DAEB tak, huurwoningen met een maandhuur van meer dan 720,42 euro en bedrijfsonroerendgoed, op afstand te plaatsen in een vastgoedfonds voor huurwoningen voor middeninkomens. Het fonds zou corporaties en institutionele beleggers als aandeelhouders moeten krijgen.

Urgente tekorten

Hereijgers wijst op de grote en urgente tekorten concentreren zich in het middenhuursegment. Daarbij worstelen de meeste woningcorporaties met hun niet-DAEB tak.  ‘Alle investeringscapaciteit is nodig voor de DAEB tak en er is weinig tot geen ruimte om te investeren in middenhuur woningen’, aldus Hereijgers. ‘Terwijl middenhuur de doorstroming vanuit de sociale huur bevordert en starters met een inkomen boven 38.035 euro hun eerste huurwoning biedt. Zo verwordt niet-DAEB tot dood kapitaal.’

Fonds voor Gemene Rekening

De oplossing ligt volgens hem onder meer in het opvolgen van de bedoeling van de wetgever: het afscheiden van de niet-DAEB tak. ‘Door het niet-DAEB vastgoed onder te brengen in een besloten Fonds voor Gemene Rekening (FGR) ontstaat voor de doorstromer en starter een herkenbaar en aanspreekbaar segment van lager geprijsde middeldure huurwoningen met een kale huurprijs van 720 tot ongeveer 850 euro, in stedelijke markten tot circa 950 euro.’

Activeer dood kapitaal corporaties voor urgente maatschappelijke woonopgaven

Activeer dood kapitaal corporaties voor urgente maatschappelijke woonopgaven

Woningbelegger Syntrus Achmea lijkt er met een paar mitsen en maren wel voor te porren. ‘In onze ogen moeten corporaties, beleggers en gemeenten samen zorgen voor aantrekkelijke, leefbare steden waarin plaats is voor alle inkomensgroepen’, zegt Jos Sentel, manager Strategy & Research bij Syntrus Achmea. ‘De vorming van een gezamenlijk fonds met corporaties zou voor ons een optie kunnen zijn, op voorwaarde uiteraard dat het vastgoed past bij de wensen van onze institutionele klanten.’

De Wallen

In het Amsterdamse postcodegebied 1012 (‘De Wallen’) werkt Syntrus Achmea al samen met de corporatie Stadgenoot en de gemeente om de leefbaarheid in het gebied te helpen verbeteren. Sentel: ‘Dat is hard werken, mede door de sterk gestegen stroom toeristen in Amsterdam. Maar we boeken gestaag vooruitgang, binnen de financiële kaders die we vooraf met elkaar hebben afgesproken.’

De complete opinie van Ad Hereijgers verschijnt in maart 2019 ook in de papieren uitgave van Vastgoedmarkt. 

Reageer op dit artikel