nieuws

Montea koopt terrein Koopman Logistics in Born

Beleggingen

De Belgische logistiek vastgoedonderneming Montea kondigt voor 83 miljoen euro nieuwe investeringen aan. In het Limburgse Born koopt het fonds onder andere voor 37 miljoen euro een terrein van 22 hectare dat verhuurd is aan Koopman Logistics Group voor een looptijd van 12,5 jaar.

Montea koopt terrein Koopman Logistics in Born
De opbrengst van de emissie is onder andere bestemd voor de aankoop van een terrein van 22 hectare in Born.

Het terrein aan de Verloren van Themaatweg in Born ligt bij  de A2 en het Julianakanaal. Het biedt directe toegang tot de Barge & Rail-terminal van Born voor de distributie van containers naar de havens van Antwerpen en Rotterdam. De transactie  genereert een onmiddellijk netto aanvangsrendement van ongeveer 5,4 procent en heeft een toekomstig ontwikkelingspotentieel van 120.000 m² aan hoogwaardige logistieke ruimte op een toplocatie. Eigenaar van het terrein aan de Verloren Themaweg 2 was blijkens het Kadaster Homel Onroerend Goed uit Den Haag.

Verder ontwikkelt de in Brussel genoteerde vastgoedonderneming in Frankrijk voor 18,7 miljoen een build-to-suit project voor Unéal in St Laurent de Blangy. Ook verwerft Montea voor 3,5 miljoen  euro een terrein van  28.200 m², dat ligt ten oosten van Lyon en aan de autosnelweg A42. Op het terrein kan een logistiek gebouw van 10.000 m² ontwikkeld worden.

Bovendien investeert Montea 23,8 miljoen euro in de aanleg van 225.000 m2 nieuwe zonnepanelen in België  (14,2 miljoen euro) en 110.000 m2 nieuwe zonnepanelen in Nederland (9,6 miljoen euro). Met deze nieuwe investering wordt de totale oppervlakte aan zonnepanelen in de portefeuille meer dan verviervoudigd en zal energie geproduceerd worden voor meer dan 10.000 gezinnen. De jaarlijkse inkomsten uit deze investering bedragen ongeveer 3,2 miljoen euro.

Emissie

Ter financiering van onder andere deze nieuwe investeringen kondigt Montea de uitgifte aan van  2.847.708 nieuwe aandelen. De emissie moet 160 miljoen euro aan nieuw kapitaal opleveren.  De uitgifteprijs bedraagt 56,20 per nieuw aandeel Montea. De inschrijving sluit 28 februari.

Solide jaarcijfers

Tegelijkertijd met de aankondiging van de nieuwe investeringen en de kapitaalverhoging publiceerde het bedrijf donderdag voorbeurs ook  solide jaarresultaten. Het resultaat per aandeel steeg  met 14 procent tot 2,95 euro.  Het fonds stelt een bruto dividend van 2,26 euro per aandeel voor , een groei van 4 procent ten opzichte van 2017.

De vastgoedportefeuille nam  in 2018 met 193 miljoen euro toe tot  912 miljoen, een groei van 27 procent. De bezettingsgraad bedraagt maar liefst 99,1 procent , met een gemiddelde looptijd van de huurcontracten op eerste vervaldag van 8,5 jaar.

Voor dit jaar verwacht  het bedrijf een groei van het resultaat per aandeel met 5 procent.  Terwijl de vastgoedportefeuille aandikt met 177,5 miljoen euro – waarvan 83 procent ofwel 147,5 miljoen euro reeds geïdentificeerd – tot  1,09 miljard euro.

Reageer op dit artikel