nieuws

‘Laag instappen loonde bij Kauwgomballenfabriek’

Beleggingen

Uitstappende beleggers in de Kauwgomballenfabriek danken hun rendement van 40 procent per jaar aan het lef in 2010 laag in te stappen.

‘Laag instappen loonde bij Kauwgomballenfabriek’
Kauwgomballenfabriek

Dat zegt Wiggert Karreman, managing director van vermogensbeheerder APF International. ’Lingotto begon met de herontwikkeling van de Kauwgomballenfabriek door het complex in de markt te zetten als broedplaats met huren van 55 euro per vierkante meter. Nu zijn de huren voor sommige van de ruimten ruim 100 euro hoger’, zegt Karreman.

‘De gebruikersgroep is veranderd. Sommige gebruikers van het eerste uur zijn gebleven, een deel ervan na te zijn doorgegroeid. Andere zijn vertrokken omdat de Kauwgomballenfabriek niet meer de broedplaats van toen is. Het aantal corporate gebruikers nam toe’, vervolgt Karreman.

Sinds 2010 stegen de inkomsten aanzienlijk. Per 1 juli 2010 bedroeg de huurstroom 2.220.272 euro, blijkt uit het prospectus van de CV. ‘Bij de beëindiging van het fonds was dat tussen 2,5 tot 3 miljoen euro’, aldus Karreman.

Vastgoed CV APF IX kocht de Kauwgomballenfabriek in 2010, toen de kantorenmarkt door een dal ging. De prijs voor het multitenantcomplex bedroeg 24.445.741 miljoen euro. De nieuwe eigenaren Episo5 en Timeless Investments betaalden 54 miljoen euro voor het complex, zo werd 1 februari 2019 bekend.

De rest van het hoge rendement wordt verklaard door de financiering die als een hefboom werkte. Beleggers in de CV brachten 7,7 miljoen euro in. Het overige geld voor de aankoop in 2010 kwam via een hypothecaire lening van 17.786.780 euro. Het totale rendement na aftrek van fondskosten is voor de beleggers.

Reageer op dit artikel