nieuws

Horeca geen panacee voor leegstaande winkelpanden

Beleggingen

Herbestemming als horecazaak van leegstaande winkelpanden is geen panacee. Hiervoor waarschuwt Gertjan Slob, directeur onderzoek bij Locatus, in een interview met Vastgoedmarkt. 

Horeca geen panacee voor leegstaande winkelpanden

Snelle oplossingen voor een leegbloedende winkelstraat zijn er volgens Slob niet, wat ook geldt voor de koers richting meer horeca. ‘Daar moet echt een idee achter zitten, want uitgaven aan horeca behoren tot de eerste zaken die afvallen als het economisch minder gaat. Voor de langere termijn brengt de investering in horecapanden dus serieuze risico’s met zich mee. Gemeenten kunnen bij het inrichten van hun binnensteden ook op een positieve manier inhaken op het andere winkelgedrag van de consument. Ook webshops willen vaker een fysieke etalage hebben of een plek waar mensen spullen kunnen retourneren. Het faciliteren van bereikbaarheid is bij uitstek iets waar gemeenten een rol in hebben.’

Stijgende woningprijzen

Heel veel panden uit de winkelvoorraad krijgen momenteel een andere functie. Dat heeft volgens Slob drie oorzaken: de huurprijzen staan onder druk, in combinatie met de leegstand die er al is en de stijgende woningprijzen. ‘Daarnaast dacht iedereen dat de webwinkels al een tijdje op hun max zaten qua omzet, maar nog steeds nemen de bestedingen in dat kanaal toe ten nadele van de fysieke winkels.’

Sanering noodzaak voor goed winkelaanbod

Sanering noodzaak voor goed winkelaanbod

Buiten het winkelhart

Met name voor separate winkelpanden buiten het winkelhart is het volgens Slob aanlokkelijk om er een woonbestemming van te maken. ‘In veel gevallen wordt de zolderverdieping gebruikt als opslag. Als er dan geen separate opgang naar die opslag is, is het extra aantrekkelijk om dat hele pand tegen een hogere opbrengst per vierkante meter te herbestemmen al woonruimte.’

Planmatige centra

Op de zogeheten A1 en A2 locaties in de centra is het volgens hem nog lastig om winkels her te bestemmen tot woningen omdat het gat tussen de commerciële huurinkomsten en de opbrengst als woonlocatie nog te groot is. Toch noemt Slob planmatige centra als Schalkwijk (Haarlem) en In de Bogaard (Rijswijk) als voorbeelden van winkelgebieden waar de transitie wel succesvol vorm lijkt te krijgen. Voorwaarde is wel dat er minimaal iets te strippen valt. ‘Als er al gewoond wordt boven winkels is de optie platgooien uit beeld’.

Reageer op dit artikel