nieuws

Greystar ziet wonen als een levensstijl

Beleggingen

Mondiaal belegger en vastgoedvermogensbeheerder Greystar ziet in de metropoolregio’s van Europa een toenemende vraag naar de woonbeleving die zij haar bewoners biedt. Deze maand start in Rotterdam de bouw van Greystar’s woontoren OurDomain Rotterdam Blaak.

Greystar ziet wonen als een levensstijl

Het 70 meter hoge gebouw in hartje Rotterdam telt straks 612 wooneenheden voor young professionals en professionals. Het woonconcept voorziet in de wens van de ‘nieuwe stedeling’ met een hoogwaardig afgewerkt appartement in een aantrekkelijke stedelijke omgeving met services. Het betreft 24/7 hospitality, fitness, lounge en koffiebar en een grote fietsenstalling. Op het dak van het gebouw komt een 600 m² groot groen dakterras met skykitchen en uitzicht over de skyline van Rotterdam.

OurDomain Rotterdam Blaak is een ontwikkeling van Stebru en Boag. Het ontwerp is van Tangram Architecten, waarbij Greystar als eindbelegger en beheerder een stevige vinger in de pap had.

Opmerkelijk is ook de omvang van het complex. ‘Onze projecten hebben altijd een bepaalde schaal nodig om onze services en voorzieningen tegen een aantrekkelijke prijs aan de bewoners te kunnen aanbieden. Door de services collectief te organiseren kan je meer kwaliteit tegen een lagere prijs bieden dan wanneer elke bewoner individueel zijn abonnementen zou afsluiten. Je hebt daarvoor nu eenmaal een zekere kritische massa nodig’, stelt Mark Kuijpers, managing director van de Nederlandse Greystarvestiging in Den Haag. De service-component bedraagt ongeveer 20 tot 25 procent van de huursom. De huren van de Nederlandse woningen liggen grotendeels in het middensegment, tussen de 600 en 1.000 euro per maand

Nieuwe stedeling

Bij wonen moet het gaan om gemak, service, betaalbaarheid en beleving, is de filosofie van Greystar. ‘Wonen wordt steeds meer een lifestyle voor de nieuwe stedeling’, licht Kuijpers toe.’ Niet exclusief, maar inclusief en met een goede prijs- kwaliteit verhouding.’

Nederland loopt hierin achter op andere metropoolregio’s in de wereld mede door de regulering die innovatie soms ook in de weg zit, verklaart hij. ‘In Nederland wordt de woonkwaliteit binnen de regelgeving grotendeels gekoppeld aan de oppervlakte van de woning en de ruimtes binnen de woning. Ook wordt vaak op onderbuikgevoel onderscheid gemaakt tussen kleine woningen en grote woningen, waarbij een grote woning automatisch als meer kwaliteit wordt beschouwd. Naar de echte woonkwaliteit wordt eigenlijk niet echt gekeken.’

Doordachte plattegrond

Uit eigen ervaring weet Kuijpers dat een woning van 45 m2 met een echt goed doordachte plattegrond in combinatie met gemeenschappelijke voorzieningen en services aanzienlijk meer kwaliteit biedt dan een woning van 80 m2 met een onhandige plattegrond en geen collectieve voorzieningen of service. ‘Dat wil niet zeggen dat wij alleen maar kleine woningen maken. Wij willen de beste woonbeleving bieden voor de beurs die de verschillende doelgroepen hebben. De omvang van de woning is daar slechts één van de variabelen in.’

Reageer op dit artikel