nieuws

Forse aanwas in beleggers en supermarktvastgoed voor Annexum

Beleggingen

Annexum, aanbieder van vastgoedfondsen speciaal voor particulieren, had eind 2018 meer dan € 800 miljoen aan beheerd vastgoed in de boeken. Inmiddels bestaat meer dan de helft van het belegd vermogen uit supermarktvastgoed.

Forse aanwas in beleggers en supermarktvastgoed voor Annexum

De supermarktportefeuille steeg vorig jaar met 161 miljoen euro in waarde tot 460 miljoen euro door de overname van een portefeuille Nederlands/Duits supermarktvastgoed. In de 2018 steeg de waarde van de beheerde kantoren met 7%, zorgvastgoed met 3,7%, woningen met 3,1% en winkels met 3%.

Particuliere beleggers

Het bedrijf, opgericht door Huib Boissevain, zag de afgelopen drie jaar en toename van ruim 12,5% in het aantal particuliere beleggers. Annexum verwacht deze lijn verder door te zetten door beleggen in vastgoed voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar te maken.

Stijging omzet

De laatste jaren breidde Annexum het beheerde supermarktvastgoed flink uit: twee van de fondsen, Super Winkel Fonds (€ 191 miljoen) en het Supermarkt Fonds Nederland (€ 108 miljoen) vertegenwoordigen gezamenlijk een waarde van € 299 miljoen. ‘Als je de kansen van supermarktvastgoed eenmaal hebt gezien, dan ligt uitbreiden voor de hand’, aldus Boissevain. ‘De omzet van supermarkten in Nederland stijgt al jaren, en lag in 2018 met 38,7 miljard euro weer 3,5% hoger ten opzichte van een jaar eerder. (…) Supermarkten zijn over het algemeen grotere, solvabele partijen, waarbij verkrijgen en behouden van vestigingsplaatsen cruciaal is in de marktstrategie.’

‘Relatief goedkoop’

Annexum betitelt supermarktvastgoed als ‘relatief goedkoop aan te kopen’ met een prijs die ruim 13 keer de huur bedraagt waar dit bij woningen vaak al 20 keer de huur is. ‘In  tegenstelling tot de woningvastgoedmarkt is supermarktvastgoed als assetklasse namelijk moeilijk toegankelijk voor buitenlandse investeerders en particuliere beleggers.’

Reageer op dit artikel