nieuws

Lage leegstand duwt netto huur logistiek omhoog

Beleggingen

Voor het eerst in jaren leidt de schaarste aan logistiek vastgoed tot stijgende prijzen, constateert de Amerikaanse logistieke belegger Prologis. ‘De incentives zijn inmiddels verdampt.’

Lage leegstand duwt netto huur logistiek omhoog
Prologis DC5, Theseusweg 40-44, Tilburg

De tijd dat nieuwe logistieke panden een lagere huur opbrachten dan bestaand logistiek vastgoed is voorbij, vertelt country manager Benelux Sander Breugelmans van Prologis. ‘Door de schaarste zie je nu de netto huurprijzen stijgen. Incentives worden er aan nieuwe huurders nauwelijks meer gegeven, die gaan rap naar nul.’

Breugelmans ziet nog niet overal in Nederland de prijzen stijgen. Die trend beperkt zich tot Rotterdam en het zuiden van Nederland. In de logistieke hotspots daar zijn nieuwe huurders al bereid hogere prijzen te betalen.

De oplopende netto huurprijzen passen in het plaatje van een veranderende rol van vastgoed voor logistieke dienstverleners. ‘Die rol van het vastgoed binnen het bedrijf wordt strategisch. Het vastgoed speelt een steeds grotere rol in de operationele vraagstukken van de ondernemingen.’

Stijgende huren in heel Europa

De huren stijgen niet alleen in Nederland, stelt Bram Verhoeven, bij Prologis verantwoordelijk voor de regio Noord-Europa. ‘We zagen dit het eerst in de VS, waar de prijzen tijdens de crisis hard zijn gedaald. Daarna volgde het Verenigd Koninkrijk. Nu volgen de huren op continentaal Europa. Ik zie het ook in Stockholm, een van de snelst groeiende steden van Europa.’

Er zijn ook onderliggende factoren die een hogere huur rechtvaardigen, voert Breugelmans aan. ‘Zo zijn de bouwkosten sterk gestegen, net als de grondprijzen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Het product dat logistieke huurders vragen is ook iets complexer dan voorheen.’ Hij is niet ontevreden met de prijsontwikkeling: ‘Voor een belegger met een langetermijnvisie is dit een gezonde ontwikkeling.’

Reageer op dit artikel