nieuws

Bouwinvest wil label A voor monument WTC Rotterdam

Beleggingen

Bouwinvest gaat bij de verduurzaming van de monumentale laagbouw van World Trade Center Rotterdam veel verder dan de wettelijke eis.

Bouwinvest wil label A voor monument WTC Rotterdam

De vermogensbeheerder wil dat het monument aan de Coolsingel in Rotterdam label A krijgt terwijl dat wettelijk niet hoeft. Kantoren moeten per 1 januari 2023 minimaal label C hebben en naar verwachting gaat die minimumeis op 1 januari 2030 omhoog naar label A. Maar de status van monument brengt een vrijstelling van de labelplicht met zich mee.

Het hele complex inclusief de hoogbouw uit de jaren tachtig moet het duurzaamheidscertificaat Breeam Very Good krijgen. Dat past bij de verduurzamingsstrategie van de totale portefeuille van Bouwinvest.

Een monument verduurzamen is een aparte tak van sport. Er bestaan ingrepen die geen of weinig overleg vergen met de gemeente, zoals de aanleg van de eerste 1.200 vierkante meter zonnepanelen op de laagbouw aan de Coolsingel. In totaal moet er 4.800 vierkante meter zonnepanelen komen, waarvan het grootste deel op de laagbouw. Maar veel bouwkundige ingrepen kunnen niet zomaar. ’Het enkel glas in de oude metalen puien mogen we niet vervangen en dat willen we ook niet. En voor aanpassingen van de gevel hebben we goedkeuring nodig van monumentenzorg’, zegt Jan-Willem Kos, senior assetmanager bij Bouwinvest.

‘Gebouw met verhaal wordt trekpleister talent’

‘Gebouw met verhaal wordt trekpleister talent’

Gevraagd naar het waarom van de verduurzamingsijver zegt Bas Jochims, director Dutch Office & Hotel Investments bij Bouwinvest: ‘Een duurzaam kantoor wordt de norm en de huur kan stijgen doordat er steeds meer vraag naar is.’ Bouwinvest gebruikt software van Nuuka om energieprestaties te monitoren en de terugverdientijd te voorspellen. ‘Op termijn verhogen de investeringen in duurzaamheid het rendement op het gebouw. Ons beleggingsperspectief hierbij is ongeveer tien jaar, maar het blijft moeilijk te meten. Houd je rekening met de kosten van leegstand en incentives, dan is de terugverdientijd van investeringen in duurzaamheid misschien wel korter.’

Reageer op dit artikel