nieuws

Top 5 beleggingen 2018 Bedrijfsruimte

Beleggingen

De vijf top beleggingen in bedrijfsruimten in 2018 overzichtelijk op een rij.

Top 5 beleggingen 2018 Bedrijfsruimte

1 – Telerscoöperatie Royal ZON verkoopt vastgoed aan Hines

De telersvereniging Zuidoost Nederland (Royal ZON) uit Venlo heeft alle opstallen op het bedrijventerrein Fresh Park Venlo aan de A73 verkocht aan de Amerikaanse logistieke vastgoedbelegger Hines. De coöperatie geeft daarbij de gronden uit in eeuwigdurende erfpacht. Hines verwerft daarbij het herontwikkelingsrecht op Fresh Park Venlo. In de aanloop naar de verkoop heeft Royal ZON haar grond- en onroerendgoedpositie uitgebreid tot 110 hectare en 23 gebouwen. De gebouwen hebben een gezamenlijke brutovloeroppervlakte van circa 300.000 m2 waarin ruim zeventig huurders zijn gehuisvest. Als tegenprestatie voor het recht van erfpacht en de gebouwen betaalt Hines 117,5 miljoen euro (Kadaster), plus een jaarlijkse canon.

2 – TH Real Estate koopt groot dc in Venlo

TH Real Estate heeft een distributiecentrum in Venlo, Nederland, namens haar European Cities Fund, overgenomen van Next Level Real Estate. Bij de aankoop omvat het 75.493 m2. De koopprijs bedraagt 70 miljoen euro. Het object is gebouwd in twee fases en bestaat uit vier compartimenten. Fase 1 en 2 zijn in gebruik door logistieke dienstverlener Nunner die in het complex de operatie verzorgt voor een internationale retailer. Deze laatste sloot in 2017 een huurovereenkomst voor een periode van 15 jaar en is ook de beoogde gebruiker voor fase 3. Die huurt het als een belangrijk distributieknooppunt voor zijn snelgroeiende e-commerce activiteiten in Nederland en West-Europa.

3 – CBRE GI koopt logistiek in Nieuwegein

Inundatiedok 18/Divisiedok 2, NieuwegeinCBRE Global Investors heeft het door Somerset Real Estate ontwikkelde logistieke XL-gebouw van 55.000 m2 kocht aan Inundatiedok 18/Divisiedok 2 in Nieuwegein. De belegger betaalde 66,085 miljoen euro (Kadaster). Het gebouw ligt op bedrijvenpark Het Klooster en kan in units worden opgesplitst. Het gebouw werd opgeleverd eind 2017 en is uitgerust naar de laatste logistieke standaarden met meer dan voldoende loading docks, zwaar vloergewicht en meer dan 12 meter vrije hoogte.

4 – Hansainvest koopt logistieke portefeuille van Dudok

: Distripark Maasvlakte II, Rotterdam | Rechts: Port of Moerdijk © Dudok Group, fotopaulmartens.nlHansainvest Real Assets heeft de PM²-portefeuille met 70.000 m2 logistieke ruimte van Dudok Logistiek Vastgoed gekocht. De totale beleggingswaarde van beide objecten is 60 miljoen. De portefeuille bestaat uit twee objecten. Het eerste object bevindt zich in Port of Moerdijk en bestaat uit twee logistieke hallen. Dit object is na een volledige renovatie langdurig verhuurd aan een Duits bedrijf. Het tweede object ligt op het logistieke park Maasvlakte II. Het logistieke complex, voltooid in oktober 2018, bestaat uit vier secties. Het complex is uitgerust met zonnepanelen. Een eerste langlopende huurovereenkomst is al gesloten.

5 – DHG verkoopt logistieke objecten aan M7 Real Estate

Ambachtstraat 26, VenrayDHG heeft acht industriële en logistieke objecten voor 34,6 miljoen euro verkocht aan United NL Propco IV, een fonds gemanaged door M7 Real Estate. De gebouwen staan in Amsterdam (één), Rotterdam (vier), Schiedam (twee) en Venray (één). Ze hebben een totale oppervlakte van 75.000 m2 en zijn volledig verhuurd. Eerder in 2018 jaar verkocht DHG al drie panden in Breda en Almere (totaal 37.225 m2) aan M7 Real Estate en een pand in Ede (39.840 m2) aan Aberdeen Standard. Met de verkoop van deze laatste acht objecten voltooit DHG de eerder dit jaar aangekondigde afbouw van de portefeuille met 152.000 m2. DHG focust zich op de uitbouw van de logistieke Smartlog-portefeuille.

Dit overzicht verscheen in Vastgoedmarkt van december 2018.

Reageer op dit artikel