nieuws

Albert Heijn en Jumbo concurreren in de Mall of the Netherlands

Beleggingen

In the Mall of the Netherlands in Leidschendam gaan de Albert Heijn XL en Jumbo Foodmarkt vanaf 2020 een directe concurrentiestrijd met elkaar aan. Voor het eerst in de geschiedenis.

Albert Heijn en Jumbo concurreren in de Mall of the Netherlands
voorplein Mall of the Netherlands in Leidschendam

Het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland is op dit moment volop in aanbouw. Het is de grote vraag of de megafilialen van de Zaandamse en Veghelse formule er naast elkaar kunnen blijven bestaan. De ambities van projectontwikkelaar Unibail-Rodamco-Westfield met Mall of the Netherlands in Leidschendam zijn groot. Uiterlijk in 2020 moet winkelcentrum Leidsenhage onder deze nieuwe naam zijn omgetoverd tot het grootste overdekte winkelcentrum van Nederland.

In totaal 280 winkels, waaronder 30 versspecialisten in de 2500 vierkante meter tellende versmarkt Fresh!, een Albert Heijn XL, een Jumbo Foodmarkt, 4000 gratis parkeerplaatsen en een Kinepolis-bioscoop met 10 schermen en 2200 stoelen. Deze statistieken zullen in 2020 schuilgaan achter Mall of the Netherlands, die nu in de steigers staat. Het winkelcentrum wordt 117.000 vierkante meter groot en zal volgens Unibail-Rodamco-Westfield ruimte gaan bieden aan flagshipstores van topmerken, winkels van lokale ondernemers en hippe horecaformules.

Eerder zei Bart van Twillert al tegen Vastgoedmarkt dat hij vertrouwen had in de ontwikkeling van de Nieuwe Mall of the Netherlands: ‘Ik ben er oprecht van overtuigd dat Nederlanders Mall of the Netherlands zullen omarmen. Vóór de herontwikkeling trok Leidsenhage al 10 miljoen bezoekers per jaar. De mall gaat niet ten koste van binnenstedelijke retail. Ons vastgoedprogramma is complementair aan het winkelaanbod in het centrum van Den Haag. Sterker, een groot winkel- en belevingscentrum als de mall is broodnodig om de druk op de binnensteden te verlichten.’

Nu blijkt dus dat de Brabanders gaan concurreren met de Noord-Hollanders in de mall. Vooralsnog is de Veghelse formule gevestigd in een tijdelijke winkelunit van 2600 vierkante meter op een parkeerterrein. De vlakbij gelegen oude Jumbo-vestiging is gesloopt. De versspecialisten in Fresh! lopen uiteen van De Nootzaak van Genieten, Leonidas Chocolate Café en Kaafi tot Bakker van Maanen, Vishandel Henk Kraan en Slagerij Christiaanse. ‘Net als de Albert Heijn XL richten zij zich met hun versproducten op de dagelijks shoppende consumenten. Zij kunnen er ook ter plaatse een hapje eten of wat drinken.’ zegt Teun Koek in de Levensmiddelenkrant. Hij is de projectdirecteur Mall of the Netherlands van Unibail-Rodamco-Westfield. Hij verwacht jaarlijks 12 tot 14 miljoen bezoekers voor een dagje uit.

 

Reageer op dit artikel