nieuws

DNB zit kantoorbeleggers achter de broek vanwege energielabel

Beleggingen

DNB verwacht dat instellingen inzicht hebben in het energielabel van de kantoorgebouwen die onderpand vormen voor hun bedrijfsleningen en beleggingen.

DNB zit kantoorbeleggers achter de broek vanwege energielabel
Energielabel voor kantoren

Dat meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Per 1 januari 2023 moet elk kantoor groter dan 100 m2 minimaal energielabel C hebben. Dit betekent een Energie-Index van 1,3 of beter. Voldoet het pand per 1 januari 2023 niet aan de eisen, dan mag het pand niet meer als kantoor worden gebruikt. Deze verplichting staat in een wijziging van het Bouwbesluit 2012 dat recent is gepubliceerd. Geschat wordt dat ongeveer de helft van de kantoren nu nog niet voldoen aan de eis van minimaal energielabel C.

Het verplicht stellen van minimaal energielabel C heeft gevolgen voor financiële instellingen met beleggingen en leningen in kantoorgebouwen. DNB verwacht dat instellingen ‘inzicht hebben in het energielabel van de kantoorgebouwen die onderpand vormen voor hun bedrijfsleningen en beleggingen’. In het toezicht zal DNB hier aandacht aan besteden, in het bijzonder bij banken, pensioenfondsen en verzekeraars waar kantoorpanden een relevant onderdeel zijn van het bedrijfsmodel.

De labelplicht is eerder deze maand in wetgeving verankerd.

Reageer op dit artikel