nieuws

Branchering detailhandel aan banden door arrest

Beleggingen

Een rechterlijke uitspraak beperkt de reikwijdte van detailhandelsbeleid van gemeenten.

Branchering detailhandel aan banden door arrest
Vrouwe Justitia

Dat constateren Bureau Stedelijke Planning, Locatus en Rho Adviseurs. De gemeente Appingedam moet van de Raad van State beter onderbouwen waarom kleding- en schoenenwinkel Bristol zich niet mag vestigen op de grootschalige en perifere detailhandelsconcentratie Woonplein. Die uitspraak volgt op een arrest waarin het Europese Hof van Justitie de Dienstenrichtlijn van toepassing verklaarde op detailhandel.

De dienstenrichtlijn moet de vrijheid van vestiging van dienstverrichters vergroten en het vrije verkeer van diensten vergemakkelijken. Daartoe stelt de Dienstenrichtlijn strenge eisen aan ‘territoriale en kwantitatieve beperkingen’ in bestemmingsplannen, zoals brancheringsregels.

De gemeente vindt branchering nodig om te voorkomen dat reguliere detailhandel het centrum verruilt voor de perifere locatie Woonplein. De mix van winkels in het centrum zou anders minder aantrekkelijk worden.

De Raad van State mist een onderbouwing van die veronderstelling met cijfers en feiten. Toetsing van de evenredigheid van de beperkende maatregel is daardoor onmogelijk.

Zie ook het novembernummer van Vastgoedmarkt, dat 23 november verschijnt.

Reageer op dit artikel