nieuws

Bart Meijer: ‘Kantorenmarkt loopt achter op woningmarkt’

Beleggingen

Bij de herontwikkeling van het World Fashion Centre ziet Meijer Realty Partners meer kansen op de kantorenmarkt dan op de woningmarkt.

Bart Meijer: ‘Kantorenmarkt loopt achter op woningmarkt’
World Fashion Centre aan het Koningin Wilhelminaplein Amsterdam

Dat zei MRP-ceo Bart Meijer na een rondleiding van Vastgoedmarkt door het World Fashion Centre. ‘Heel Amsterdam wordt al volgebouwd met woningen. Het is de kantorenmarkt die achterloopt’, aldus Meijer, gevraagd naar zijn plannen met de 80.000 m2 aan showrooms, kantoren, beursvloer, garage, opslagruimte en horeca met het bijhorende verhuurbedrijf.

Voor de omgeving van het World Fashion Centre kan de keuze voor kantoren worden uitgelegd als een trendbreuk. De locatie is al decennia in beeld voor woningbouw. In 1998 verrees daar appartementengebouw Wilhelminapark. In 2009 volgde de eerste fase uit het Oranjekwartier met 164 appartementen. Nog eens driehonderd appartementen kwamen er in de tweede en derde fase van het Oranjekwartier, die ontwikkelaar Maarsen Groep voor zijn rekening nam.

Uit het World Fashion Centre zelf namen woningontwikkelaars ook een hap. City Pads kocht de 40.000 m2 grote toren 3 in 2016. Het bedrijf van het Eindhovense ontwikkelduo Foolen en Reijs heeft de kantoorruimte in de bovenbouw veranderd in driehonderd appartementen.

MRP draait zijn hand ook niet om voor woningontwikkelingen. In de hoofdstad is de ontwikkeltak MRP Development bezig met woningprojecten als blokken B en C bij het Amstelstation en vier grote posities op het Osdorpplein, waaronder de SDK-locatie. Naar verluidt heeft MRP overwogen om de transformatiemogelijkheden van het World Fashion Centre te onderzoeken.

Maar MRP was er na de overname van zijn deel van het World Fashion Centre snel bij om duidelijkheid te geven. ‘We hebben geen plannen om er woningen van te maken. Het World Fashion Centre houdt de functie van kantoor en fashionbedrijven blijven doelgroep’, zei Meijer tegen Vastgoedmarkt, enkele dagen voor een rondleiding door het complex.

De vraaghuur na voltooiing van de herontwikkeling zal weer aansluiten bij kantoren uit de omgeving, die op meer dan 200 euro per vierkante meter zitten.

Reageer op dit artikel