nieuws

Amerikaanse vastgoedaandelen beperken verlies GPR 250 Index

Beleggingen

Er was in oktober 2018 net als in de voorgaande maand een verlies voor de GPR 250 Index. Zij het dat dit verlies werd beperkt tot -0,7 procent door de positieve rendementen voor de vastgoedaandelen in Noord- en Zuid-Amerika.

Amerikaanse vastgoedaandelen beperken verlies GPR 250 Index

Verder waren er waren verliezen voor Azië (-1,9 procent), Oceanië (-2,1 procent), Europa (-3,5 procent) en Afrika (-3,9 procent). Op landelijk niveau wist naast Brazilië en de VS alleen Japan (0,3 procent) de maand met een plusje af te sluiten. China (Soho China, -10,5 procent) en Mexico (Fibra Uno Administracio, -16,0 procent) bleken de negatieve uitschieters. Alle genoemde rendementen luiden in euro.

Ex-ceo ageert tegen overname Forest City Realty Trust

De beursgenoteerde vastgoedaandelensector op het Amerikaanse continent heeft in oktober 2018 0,6 procent aan beurswaarde weten te winnen, met winsten voor de lokale vastgoedaandelenindices van de VS (0,6 procent) en Brazilië (41,2 procent) dat veel hoger sloot volgend op de belofte van de nieuw verkozen president van het land, Jair Bolsonaro, om de economie van het land te herstellen. Canada (-1,6 procent) en Mexico (-16,0 procent) sloten lager.

Voormalig ceo Albert Ratner van Forest City Realty Trust (0,3 procent) heeft een brief naar de aandeelhouders van de onderneming gestuurd en er bij hen op aangedrongen om de geplande overname door Brookfield Asset Management af te wijzen. Laatstgenoemde bieder sloot eind juli 2018 een definitieve overeenkomst om Forest City Realty Trust te verwerven voor 25,35 dollar per aandeel in een all-cash deal.

Kortgezegd acht Albert Ratner zowel de biedprijs als de timing van de overeenkomst verkeerd. Met het afwijzen van de transactie, zo werd geargumenteerd, zou de raad van bestuur een aantal alternatieven kunnen onderzoeken om de waarde van de onderneming te maximaliseren. De transactie, onder voorbehoud van goedkeuring door de aandeelhouders van Forest City Realty Trust op 15 november 2018, zal naar verwachting in het vierde kwartaal worden afgerond.

Intu Properties ontvangt indicatief overnamebod

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector, zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index, is in oktober 2018 3,5 procent lager gesloten. Winnaars waren er niet en bezien over afgelopen maand rendeerden de vastgoedaandelen in Frankrijk (-5,1 procent), Oostenrijk (-6,1 procent) en Nederland (-7,1 procent) het minst.

Rendementen voor de overige individuele Europese landenindices in oktober 2018 gemeten in euro waren als volgt: Zwitserland -1,0 procent, Verenigd Koninkrijk -1,1 procent, België -1,6 procent, Spanje -2,4 procent, Zweden -3,3 procent en Duitsland -3,5 procent.

Intu Properties (30,2 procent) heeft een indicatief overnamebod ontvangen van een consortium bestaande uit Brookfield Property Group, Peel Group (tevens grootaandeelhouder van de onderneming en eigendom van vice-voorzitter John Whittaker) en het in Saoedi-Arabië gevestigde Olayan Group.

De initieel geboden overnamesom betrof 205 pence per aandeel, dat later werd herzien tot 215 pence per aandeel. Intu Properties merkte op dat het overnamebod een aantal randvoorwaarden bevat en er geen zekerheid is dat aan de voorafgaande voorwaarden kan worden voldaan en er wellicht dus geen daadwerkelijk overnamebod zal volgen. Het consortium werd gevraagd voor 15 november 2018 duidelijkheid over de intentie tot een bieding te geven.

‘Moeder biedt op dochter’

Vastgoedaandelen in Afrika (-3,9 procent), Azië (-1,9 procent) en Oceanië (-2,1 procent) rendeerden afgelopen maand negatief, met Japan (0,3 procent) als positieve uitzondering.

NTT Urban Development (29,0 procent) heeft een openbaar bod op zijn aandelen ontvangen ter waarde van 1.680 yen per stuk. De bieder NTT-SH, een onderdeel van moedermaatschappij Nippon Telegraph & Telephone is voornemens NTT Urban Development van de Tokyo Stock Exchange weg te nemen en het een volledige dochteronderneming te laten verworden.

Over de auteur:
Jeroen Vreeker is indexanalist bij Global Property Research in Amsterdam.

Deze analyse verscheen in Vastgoedmarkt van november 2018.

Reageer op dit artikel