nieuws

Savills: ‘Amsterdam nog steeds betaalbaar’

Beleggingen

Ondanks de huurstijging liggen de huidige huurniveaus van kantoren in Amsterdam nog steeds substantieel lager dan die in concurrerende steden, zoals Frankfurt en Dublin.

Savills: ‘Amsterdam nog steeds betaalbaar’
De leegstand in Amsterdam Zuidoost is onder de 4 procent gezakt.

Dit blijkt uit het woensdag door internationaal vastgoedadviseur Savills gepubliceerde onderzoeksrapport ‘City Special Amsterdam – It’s all about rental growth’.

Kantoren in Amsterdam zijn de afgelopen jaren fors duurder geworden. In de afgelopen 4 jaar stegen de gerealiseerde huurprijzen met bijna 10 procent  per jaar. Dit geldt voor zowel de gerealiseerde huurprijzen als voor de tophuren. In Amsterdam liggen de tophuren op ruim 400 euro per m2, terwijl deze in genoemde concurrerende steden op niveaus van respectievelijk circa 500 en 700 euro per m2 liggen. Mede hierdoor blijft Amsterdam een aantrekkelijk alternatief, bijvoorbeeld voor bedrijven die Londen willen verlaten, meent Savills.

‘De (internationale) aantrekkingskracht van Amsterdam is goed waar te nemen’,  legt Jordy Kleemans, Head of Research & Consultancy bij Savills, uit. ‘Aanvangsrendementen zijn sterk gedaald en huren zijn fors opgelopen, maar ook is de leegstand in heel Amsterdam sterk teruggelopen; inmiddels tot een niveau van ruim 5 procent .’

Opvallend is dat ook de van oorsprong minder sterke deelgebieden van Amsterdam het goed doen. Een goed voorbeeld hiervan is Amsterdam Zuidoost. Hier bedroeg de leegstand twee jaar geleden nog circa 15 procent  en is het leegstandspercentage nu onder de 4 procent  gedaald. Dit lage percentage valt te verklaren door de economische voorspoed, een hoge vraag, transformaties van oudere kantoorgebouwen en beperkte nieuwbouw.

‘Door de huidige marktsituatie ontstaan andere uitdagingen, maar ook kansen’, aldus Clive Pritchard, Head of Country bij Savills in Nederland. ‘In Amsterdam gaat het meer en meer om huurgroei. De aanhoudende (internationale) vraag, in combinatie met de al aanwezige krapte binnen de algehele Amsterdamse kantorenmarkt, schept de verwachting dat het huurplafond in Amsterdam nog lang niet is bereikt; dit ondanks de forse huurprijsstijgingen in de afgelopen jaren. Niet alleen in de van oorsprong minder sterke deelgebieden wordt een verdere huurgroei verwacht. Door de hoge vraag en doordat in de historische grachtengordel nauwelijks kan worden bijgebouwd, verwachten wij in het centrum de grootste en meest duurzame huurgroei van Amsterdam; oplopend tot huurprijsstijgingen van boven de 5 procent per jaar.’

Amsterdam staat al jaren op de radar bij internationale beleggers. Het aandeel buitenlandse beleggers lag in de afgelopen jaren structureel boven de 70 procent  met een piek van 83 procent  in 2017. ‘Waar Amsterdam eerder met name interessant werd gevonden onder beleggers door een verwachte yield compressie, zien we nu huurgroei als belangrijkste reden om in de Amsterdamse kantorenmarkt te investeren’, aldus Pritchard.

 

Reageer op dit artikel