nieuws

‘Round Hill wil af van minder renderende portfolio’

Beleggingen

Round Hill Capital behoudt zijn ontwikkelportefeuille en blijft daarin samenwerken met zijn partners. De Britse belegger wil in Nederland alleen af van minder goed renderende portefeuilles.

‘Round Hill wil af van minder renderende portfolio’
Kantoorgebouw Ringpark, Amsterdam. Foto: Cees Camet

Dat zegt een bron tegen Vastgoedmarkt. Eerder schreef Vastgoedmarkt dat Round Hill Capital van plan is zijn Nederlandse portefeuille van ongeveer 10.000 woningen te verkopen. Vertegenwoordigers van Round Hill Capital in Londen, noch in Nederland willen ingaan op deze marktgeluiden. Wel ontkent het bedrijf uit Nederland te vertrekken. De Britse belegger laat verder alleen doorschemeren zijn ontwikkelprojecten in Nederland conform afspraak met partners te realiseren. Kempen & Co, die de Britse vermogensbeheerder bij de verkoop zou adviseren, onthoudt zich eveneens van commentaar.

Niet de herontwikkelingsprojecten

Boelens de Gruyter, de ontwikkelpartner van Round Hill Capital, bevestigt de blijvende samenwerking in het herontwikkelingsproject Ringpark in Amsterdam langs de A10-West en het nieuwbouwproject Merwedekanaal-zone in Utrecht. ‘Er verandert niets aan onze plannen. Deze projecten zullen we gewoon samen realiseren’, aldus Maarten de Gruyter, medeoprichter en -naamgever van Boelens de Gruyter. Dat zou ook gelden voor het samenwerkingsverband tussen KKR en Round Hill Capital. De joint venture-partners kochten onlangs het voormalig Oudenrijn Ziekenhuis in Utrecht om er 750 studenten en starterswoningen te realiseren.

Een bron zegt dat de Britse vermogensbeheerder slechts een deel van zijn Nederlandse bezit wil verkopen. ‘Het gaat om de minder goed renderende portefeuilles waar Round Hill van af wil. Een daarvan is de WIF-portefeuille (3.800 woningen die Round Hill in 2015 kocht voor 355 miljoen, red.). De kwaliteit hiervan is matig, de portefeuille toont weinig huurgroei en Round Hill heeft er nog niets in geïnvesteerd.’

Gekocht voor veertien keer de huur

De af te stoten portefeuilles zou Round Hill voor zo’n veertien keer de huur hebben gekocht. Kempen & Co zou namens Round Hill op zoek zijn naar één koper die bereid is achttien à twintig maal de huur voor het residentiële vastgoed te betalen. ‘Hoewel de beleggingsmarkt voor huurwoningen goed is, zal zo’n partij waarschijnlijk moeilijk te vinden zijn. Het gaat bij flink wat woningen om aangebroken bezit in Drenthe, Limburg en andere krimpregio’s. Ik denk dat zestien keer de huur mogelijk wel haalbaar is’, aldus de marktkenner.

Round Hill-oprichter Michael Bickford was in 2015 keynote-speaker tijdens het Vastgoedmarkt Trendscongres (video). Hij maakte toen de ambitie bekend in rap tempo 20.000 Nederlandse woningen te willen kopen. Algemeen werd aangenomen dat het bedrijf bij een omvang van de portefeuille vanaf 1 miljard euro een exit zou maken via een beursgang. Het beoogde aantal van 20.000 woningen is dus nooit gehaald.

Reageer op dit artikel