nieuws

‘In 2019 hoog rendement op kantoren’

Beleggingen

Institutionele beleggers kunnen in 2019 en 2020 rekenen op een hoog gemiddeld rendement op kantoren in grote steden.

‘In 2019 hoog rendement op kantoren’
WTC Den Haag aan Prinsenhof

Dat meldt Syntrus Achmea Real Estate & Finance in zijn Outlook 2019-2021. De vermogensbeheerder verwacht dat de waarde zich positief blijft ontwikkelen door de economische groei en de vraag naar kantoren.

‘De kantorenmarkt is in de grote steden omgeslagen van een huurdersvriendelijke markt (met incentives) naar een eigenaarsvriendelijke markt waarbij de huurprijzen een stijging laten zien. De tophuren zijn in de afgelopen jaren met name in Amsterdam en in Utrecht toegenomen. De krapte op de kantorenmarkt zorgt naar verwachting de komende jaren voor stijgende huurniveaus op toplocaties waarbij minder goede locaties in de grote steden ook gaan profiteren.’

Investeringsklimaat kantoren

Kwalitatief goede kantoren in grootstedelijke gebieden zijn schaars en duur. Beleggers wijken daarom uit naar kleinere kantoorsteden waar de gebruikersmarkt zich herstelt. Op de lange termijn bieden de grote kantoormarkten meer zekerheid. Daar zal de groei van de werkgelegenheid positief blijven door de toename van de bevolking.

Opvallend is volgens Syntrus Achmea RE&F de hoge opname door flexibele aanbieders als Spaces, Tribes, Regus en HNK. In Amsterdam is het aandeel flexaanbieders gegroeid naar ruim 4 procent van de totale voorraad. Daarmee is de hoofdstad volgens JLL koploper in Europa. Syntrus Achmea RE&F signaleert deze trend niet alleen in grote steden, maar ook in steden als Enschede en Groningen.

Reageer op dit artikel