nieuws

‘Hopelijk herinvesteert Round Hill opbrengst in Nederland’

Beleggingen

Dat Round Hill Capital kennelijk een groot deel van zijn woningportefeuille wil verkopen, is business as usual. Wel is te hopen dat Round Hill de opbrengst herinvesteert in Nederland.

‘Hopelijk herinvesteert Round Hill opbrengst in Nederland’
Robert van Ieperen

Vastgoedmarkt vroeg partner Robert van Ieperen van Fakton, directeur Marijn Snijders van Capital Value en fondsmanager Paul Oremus van het CBRE Dutch Residential Fund wat zij van de voorgenomen verkoop van de woningportefeuille van de Britse belegger vinden.

Hoogdynamisch beheer

Van Ieperen zegt niet erg verbaasd te zijn over de kennelijke beleidswijziging binnen Round Hill. ‘Ik ben van mening dat er eerder sprake is van business as usual, ondanks de drukte in de berichtgeving over de voorgenomen verkopen door Round Hill. Investeerders kopen huurwoningen, exploiteren en verkopen weer. Round Hill heeft haar entree gemaakt in de Nederlandse markt op een vroegcyclisch conjunctureel moment en is blijkbaar voornemens om de door haar opgebouwde portefeuille hoogdynamisch te beheren.’

De voorgenomen verkoop biedt volgens de Fakton-partner weer kansen voor andere beleggers. ‘Zoals beleggers die een langjarige investeringsstrategie en minder portefeuilledynamiek nastreven. Die zijn volop in de markt aanwezig. Ik vind het interessant dat we nu het verschil ervaren tussen verschillende typen investeerders en beleggers en dat we ons ook realiseren dat we te maken hebben met verschillende dynamieken in de huurwoningmarkt. Internationale investeerders, institutionele vastgoedbeleggers, particuliere investeerders en woningcorporaties kunnen we dus niet allemaal over één kam scheren.’

Geen slaapmarkt

Lokale overheden lijken dit volgens hem ook op te merken. ‘Lees de coalitieakkoorden er maar eens op na. De huurwoningmarkt, ook in het betaalbare segment, is er al jaren geen slaapmarkt meer. Natuurlijk hoop ik dat Round Hill het kapitaal dat het vrijspeelt in verkooptransacties weer inzet voor nieuwe investeringen in Nederland. Zeker gelet op de gebruikersvraag naar huurwoningen en overig vastgoed kan zulk kapitaal goed worden ingezet.’

Niets aan de hand

‘Business as usual’, zegt ook directeur Marijn Snijders van Capital Value desgevraagd in München bij de Expo Real. ‘In de Duitse woningmarkt heb je dezelfde beweging gezien: buitenlandse partijen kopen woningen, exploiteren die enkele jaren en verkopen daarna weer” Hij legde het de afgelopen week geduldig uit aan journalisten van landelijke media die hem belden. ‘Niets aan de hand.’

In het geval van de Round Hill-portefeuille gaat het wel om een flinke pluk woningen, constateert Snijders. ‘Het is een mooi volume voor een buitenlandse partij om in één keer de Nederlandse markt in te stappen. Een logische binnenlandse koper zie ik zo een, twee, drie niet.’

‘Round Hill kocht geen kroonjuwelen’

Fondsmanager Paul Oremus van het CBRE Dutch Residential Fund valt Snijders bij. Hij vindt de stap van Round Hill om de woningportefeuille te verkopen allerminst vreemd. ‘De markt voor woningen is op zijn top. Wel is het onhandig dat het plan voortijdig op straat ligt. Dat is altijd een risico.’ Gevraagd naar de kwaliteit van portefeuille, kijkt hij zuinigjes. ‘De woningen die van het WIF werden gekocht waren niet al te best. En een partij als Daelmans verkoopt natuurlijk niet zijn kroonjuwelen.’ Ook hij ziet vooral een kans voor een buitenlandse investeerder.

Dit artikel werd samengesteld uit bijdragen van Vastgoedmarkt-redacteuren Peter Hanff (Alphen aan den Rijn) en Johannes van Bentum (München).

Reageer op dit artikel