nieuws

Beleggers niet onder indruk van Finse exit Wereldhave

Beleggingen

Beleggers reageren lauwtjes op het nieuws dat Wereldhave zich heeft ontdaan van zijn Finse winkelcentrum Itis.

Beleggers niet onder indruk van Finse exit Wereldhave
Winkelcentrum Itis in Helsinki

Na de bekendmaking op 18 oktober piekte het aandeel Wereldhave even voor tien uur 3,6 procent boven het slot van de vorige dag. Drie en een half uur later was de winst verdampt. Wereldhave stond een fractie onder het slot van de voorgaande dag. De AMX, de index waar Wereldhave onderdeel van is, noteerde op dat moment bijna een procent hoger.

Koersverloop Wereldhave na bekendmaking verkoop winkelcentrum Itis. Bron: De Telegraaf.

Koersverloop Wereldhave na bekendmaking verkoop winkelcentrum Itis. Bron: De Telegraaf.

Om zich te ontdoen van het Finse winkelcentrum moest Wereldhave een stevige afschrijving doen. De brutoprijs van 516 miljoen euro lag 8,5 procent beneden de boekwaarde van 30 juni 2018. Na aftrek van te verrekenen belasting houdt Wereldhave 450 miljoen euro aan de transactie over.

De verkoop van Itis komt niet uit de lucht vallen. Al in 2015 zei Wereldhave de toekomst van het Finse winkelcentrum te heroverwegen. De vastgoedonderneming richt zich op middelgrote winkelcentra. Itis is daar met 114.072 m2 een paar maten te groot voor. Het Finse winkelcentrum maakt 15 procent uit van de portefeuille van Wereldhave.

De beursgenoteerde vastgoedbelegger had de afgelopen jaren weinig plezier van zijn enige Finse bezit. Zo noteerde Wereldhave in de eerste helft van 2018 een indirect resultaat van -16,3 miljoen euro in Finland.

Wereldhave verwacht de transactie op te ronden in december 2018. Er blijven dan 29 winkelcentra over: zestien in Nederland, zeven in België en zes in Frankrijk. De schuldgraad daalt met 6 procent. Ook het directe resultaat per aandeel zal dalen. Voorafgaand aan het nieuws over de verkoop ging Wereldhave nog uit van 3,33 tot 3.38 euro per aandeel. Nu ligt die verwachting op 3,30 tot 3,35 euro per aandeel.

Reageer op dit artikel