nieuws

Vastgoedbezit publieke beleggers naar record

Beleggingen

Het in vastgoed geïnvesteerde netto vermogen van Nederlandse  publieke beleggers heeft voor het vierde jaar op rij een record bereikt.

Vastgoedbezit publieke beleggers naar record

In 2017 steeg het totaal van pensioenfondsen, verzekeraars en particulieren via fondsen met 5,5 procent naar 164 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek door Vastgoedmarkt voor de ranglijsten van vastgoedbeleggers.

Het netto in vastgoed geïnvesteerde vermogen steeg in 2017 met 8,5 miljard euro. Van die toename komt 8,4 miljard euro op het conto van pensioenfondsen en verzekeraars. De Nederlandse institutionele beleggers hadden eind 2017 voor 158,6 miljard euro aan vastgoed op de balans staan, heeft Vastgoedmarkt becijferd. Particuliere beleggers bezaten volgens de Nederlandsche Bank eind 2017 voor 5,8 miljard euro aan participaties in vastgoedfondsen. In vier jaar is het in vastgoed geïnvesteerde netto vermogen van publieke beleggers gestegen met 55 procent.

De groei is het saldo van aan- en verkopen en waardemutaties. Zo schreef het ABP vorig jaar 1.662 miljoen euro bij op de waarde van zijn onroerend goed, exclusief vastgoed verantwoord onder andere beleggingscategorieën. Nog eens 906 miljoen euro kwam erbij doordat het ABP meer vastgoed kocht (3.711 miljoen euro) dan verkocht (2.805 miljoen euro).

Van de andere institutionele vastgoedbeleggers groeiden vooral de pensioenfondsen Zorg en Welzijn (met 1.061 miljoen euro), Bouw (met 672 miljoen euro), Metaal en Techniek (784 miljoen euro) en Metalektro (496 miljoen euro) en het Philips Pensioenfonds (478 miljoen euro). Toenames van meer dan 100 miljoen euro zijn verder te zien bij verzekeraars ASR, Aegon (beide 116 miljoen euro) en Vivat (106 miljoen euro), het Rabobank Pensioenfonds (205 miljoen euro) en de pensioenfondsen Horeca & Catering (164 miljoen euro), KPN (110 miljoen euro), UWV (195 miljoen euro) en Schoonmaak (113 miljoen euro).

Reageer op dit artikel