nieuws

G5 met Holland Metropole naar Expo Real

Beleggingen

Betaalbare huisvesting, stedelijke verdichting en infrastructuur. Dat zijn de speerpunten in het programma van Holland Metropole op Expo Real 2018, van 8 tot met 10 oktober in München.

G5 met Holland Metropole naar Expo Real

De Nederlandse koepelstand telt dit jaar 31 publieke en private participanten, vier meer dan verleden jaar. Opmerkelijkste ontwikkeling is dat naast de G4 Eindhoven dit jaar voor het eerst volwaardig participeert in Holland Metropole. De stand is daarmee het domein geworden van de G5. Vorig jaar leverde de grootste Brabantse stad zelfs helemaal geen bijdrage aan Holland Metorople omdat de vier grote steden bezig waren hun samenwerking te verdiepen voor de bouw van een duurzame, toekomstbestendige metropool. De G4 luidde toen de noodklok op de Expo Real met een onderzoeksrapport dat er tot 2040 zo’n 800.000 woningen in en rond de vier grote steden bij moeten komen.

Volgens Lex Brans, die de Vastgoedmarketing en versnelling woningbouw van de Amsterdam Metropolitan Area coördineert, heeft de onderlinge samenwerking van de G4 op dat vlak inmiddels voldoende body gekregen. ‘Eindhoven is nu volwaardig lid van Holland Metropole’, aldus Brans. Samen met zijn collega Bob van der Zande van de gemeente Amsterdam voert hij de projectleiding van Holland Metoropole.

Essentieel is dat door de geweldige innovatiekracht van Eindhoven met haar technologieclusters en scienceparken Holland Metropole meteen doorstoot tot de hoogste regionen van de internationale ranglijsten van meest innovatieve steden en regio’s ter wereld.

Betaalbare huisvesting, stedelijke verdichting en infrastructuur zijn dit jaar de belangrijkste thema’s binnen het omvangrijke programma van de Nederlandse koepelstand in München. De thematiek is een nadere uitwerking van het vorig jaar gepubliceerde onderzoek.

Heel interessant belooft de bijeenkomst te worden op dinsdagmiddag 9 oktober van 13 tot 13.45 uur over betaalbare huisvesting op het Discussie en Netwerkforum, georganiseerd door Holland Metropole. Basis van de discussie vormt de gezamenlijke verklaring van New York, Londen, Parijs, Barcelona, Montreal, Montevideo en Amsterdam aan de Verenigde Naties waarin de zorg werd uitgesproken dat het recht van inwoners op betaalbare huisvesting gevaar loopt door speculanten, beleggers en massatoerisme. Bestuurders van onder andere Amsterdam (wethouder Laurens Ivens van Wonen), Dortmund (Lord Mayor Sierau) en twee grote vastgoedpartijen, Bouwinvest (Allqard van Spaandonk) en Patrizia Germany (Marcus Cieleback)zullen met elkaar in discussie gaan.

Verder zijn er allerlei besloten expertsessies over betaalbare huisvesting, gezond stedelijke leefklimaat en economische innovatie onder leiding van de vermaarde stedenprofessor en moderator Greg Clark, waaraan naast Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven onder andere ook Wenen, Birmingham, Hamburg, Tel Aviv en Stockholm meedoen. Ook blaast Holland Metropole een stevige partij mee in de bijeenkomsten van het Europese Waterfront-netwerk.

‘Wat we vooral willen uitdragen op de Expo Real aan internationale investeerders is dat Holland Metropole staat voor continuïteit en betrouwbaar bestuur’, benadrukt Van der Zande. ‘We zijn vooral op zoek uitwisseling van kennis over nieuwe ontwikkelingen en versterken van het nationale en internationale netwerk met investeerders met een langjarige beleggingshorizon, partijen die 25 jaar vooruit durven kijken. ‘Echte partners dus in duurzame stedelijke ontwikkeling’, vult Brans aan. ‘Denk bijvoorbeeld aan investeerders zoals Syntrus Achmea en Bouwinvest. Ook willen we heel duidelijk maken dat we veel meer met de markt willen samenwerken om de extra infrastructuur te financieren die nodig is vanwege alle bouwplannen.’

Reageer op dit artikel