nieuws

Hoog rendement beursgenoteerd vastgoed

Beleggingen

Beursgenoteerd vastgoed leverde gemiddeld het hoogste rendement op voor institutionele beleggers in het Verenigd Koninkrijk en het één na hoogste in Nederland (2005 – 2016).

Hoog rendement beursgenoteerd vastgoed

Dat blijkt uit een studie van CEM Benchmarking naar de resultaten van acht verschillende categorieën, waarin  Europese institutionele partijen beleggen. Deze instellingen beheren opgeteld 2600 miljard euro, waarmee ze 36 procent van de duizend grootste fondsen in Europa vertegenwoordigen.

Het onderzoek in opdracht van de European Public Real Estate Association (EPRA), dat woensdag werd gepresenteerd op de jaarlijkse conferentie in Berlijn, toont aan dat voor Britse institutionele beleggers het gemiddelde jaarlijkse nettorendement van beursgenoteerd vastgoed over zeven jaar 10,93 procent bedroeg. Dat is iets meer dan private equity (10,86 procent) en aandelen (10,76 procent).

In Nederland was het nettorendement van beursgenoteerd vastgoed het op één na hoogste met 9,32 procent, gemeten over een periode van 12 jaar. Alleen private equity deed het beter met 10,78 procent. Het VK en Nederland, respectievelijk de grootste en de één na grootste pensioenmarkten in Europa, lijken echter te verschillen in hun visie op de toekomstige richting van de vastgoedsector als geheel. Nederlandse fondsen zijn bezig hun risico te verkleinen; ze verlagen de allocatie naar aandelen en vastgoed en verhogen de allocatie naar vastrentende waarden. Britse fondsen doen het tegenovergestelde: de blootstelling aan aandelen en vastgoed wordt verhoogd, terwijl die aan vastrentende waarden wordt verlaagd. Andere fondsen uit EU-landen zijn betrekkelijk stabiel.

In het VK bedroeg het beursgenoteerde vastgoed gemiddeld slechts 0,3 procent van het totale beheerd vermogen  van fondsen, maar dit is in de onderzoeksperiode met maar liefst 25,9 procent per jaar gestegen. Nederlandse fondsen laten een sterk afwijkend beeld zien. Met gemiddeld 1,9 procent van de totale vermogen hebben ze binnen de drie onderzoeksregio’s van CEM (VK, NL en fondsen in andere eurolanden) gemiddeld de hoogste institutionele allocatie aan beursgenoteerd vastgoed. Tegelijkertijd daalde de blootstelling van Nederlandse fondsen aan beursgenoteerd vastgoed over de onderzoeksperiode met jaarlijks 7,9 procent.

Ali Zaidi, EPRA-directeur Research & Indices: ‘Het sterke rendement van beursgenoteerd vastgoed toont de verdiensten aan van de langdurige allocatie van institutionele beleggers aan de sector, los van de toewijzing aan algemene aandelen. Vooral samen met de voordelen van risicodiversificatie versterkt dit de totale portefeuille. De prestaties van vastgoedaandelen worden bepaald door het optimaliseren van de huurinkomsten en het bezitten van activa van hoge kwaliteit, terwijl ze een ongeëvenaarde liquiditeit bieden in vergelijking met andere vormen van vastgoedinvesteringen. Het onderzoek van CEM toont ook aan dat de kosten van beleggen in beursgenoteerd vastgoed een fractie zijn van de kosten van beleggen via fondsen of het direct bezitten van onroerend goed.’

Reageer op dit artikel