nieuws

Van der Most zet Wunderland Kalkar in de etalage

Beleggingen

Van der Most zet Wunderland Kalkar in de etalage
Wunderland Kalkar beslaat 55 hectare.

Zakenman Hennie van der Most zet zijn Duitse attractiepark Wunderland Kalkar te koop, om meer financiële armslag te krijgen voor Nederlandse projecten.

Dat schrijft Cobouw.  De vraagprijs bedraagt tussen de 16 miljoen en 18 miljoen euro. Dat kan hij goed gebruiken voor een facelift voor Speelstad Oranje nabij Beilen en voor nieuwe publiekstrekkers in Attractiepark Rotterdam

De pretparkbouwer wil het ook rustiger aan gaan doen. ‘Het besluit om Kalkar te koop te zetten heeft zeker te maken met zijn leeftijd’, vertelt de woordvoerster van de inmiddels 68-jarige Van der Most aan Cobouw.

Van der Most kocht de voormalige opwerkingsfabriek Kalkar in 1995 voor 2,5 miljoen euro. Hij sloopte de overbodige onderdelen eruit en bouwde er zijn ‘Kernwasser Wunderland’ in. Dat werd later omgedoopt tot Wunderland Kalkar. Het complex omvat een terrein van 55 hectare, veertig verschillende attracties, 435 hotelkamers, zeven cafés en twintig vergaderzalen.

De bekende zakenman  werkt al jaren aan de verbouwing van de voormalige Rotterdamse vuilverbrandingsinstallatie aan de Doklaan tot pretpark. Het Attractiepark zou aanvankelijk al in 2015 de deuren openen, maar die datum is al vier keer opgeschoven. Tot op heden is alleen een ‘UFO-restaurant’ klaar. Eters hebben vanuit deze 42 meter hoge eetgelegenheid, die draaiend op- en neergaat langs een oude schoorsteen, uitzicht over de wijde omgeving.

De bouwkundige werkzaamheden aan het park zijn grotendeels klaar, maar Van der Most gaf recentelijk toe dat hij de vooraf ingecalculeerde investeringskosten van vijftien miljoen euro heeft onderschat.

Volgens de planning opent Attractiepark Rotterdam nu in 2020 de deuren.

De tijd dat alles in goud veranderde wat de ooit zo bejubelde selfmade ondernemer aanraakte, is allang voorbij. Volgens Het Financieele Dagblad heeft zijn imperium, dat vijftien of zestien ondernemingen omvat, in 2011 voor de laatste keer winst gemaakt. Alle jaren daarna zou hij verlies hebben geleden.

Reageer op dit artikel