nieuws

CBRE GI versterkt ESG prestaties

Beleggingen

CBRE GI versterkt ESG prestaties
Buiten de Utrechtse toplocaties zoals het Jaarbeursplein is er nog altijd veel kansarm vastgoed.

CBRE Global Investors heeft haar ESG prestaties versterkt. Dat blijkt uit het jaarlijkse duurzaamheidsrapport voor de Nederlandse beleggingsprogramma’s. 

In het verslag geeft de vastgoedvermogensbeheerder inzicht in de duurzaamheidsdoelstellingen (ESG) voor de portefeuille van 6.1 miljard euro onder beheer in Nederland. Momenteel heeft 95 procent van de Nederlandse kantoorportefeuille een Breeam certificering met een gemiddeld ‘Very Good’ label. Het fonds heeft reeds een GRESB five-star rating en is tevens GRESB sector leader.

In Rotterdam wordt momenteel de Delfste Poort herontwikkeld, onderdeel van het CBRE Dutch Office Fund (‘DOF’). Het gebouw zal na afronding waarschijnlijk  een energielabel ‘A’ en een ‘Breeam Very Good’ label  ontvangen. Het recent opgeleverde NOMA House in Amsterdam zal een ‘Breeam Outstanding’ label verkrijgen en het WTC Utrecht een ‘Breeam  Excellent’ alsook de eerste Well certificering voor ‘Core & Shell’ in Nederland.

Het CBRE Dutch Residential Fund (‘DRESF’) heeft de implementatie van haar zonne-energieprogramma verder voortgezet door het plaatsen van zonnepanelen op diverse woningcomplexen gedurende het jaar 2017. Het gemiddelde energielabel van de portefeuille is momenteel ‘B’ en de pijplijn projecten zullen allen een A++ label krijgen bij oplevering.

Op portefeuille niveau zijn het energieverbruik en gasverbruik in 2017 met respectievelijk 10 procent en 8 procent  gedaald ten opzichte van 2016. Het fonds werkt momenteel aan de GPR Gebouw certificering, met de doelstelling om 100 procent portefeuilledekking te hebben aan het einde van 2018. Net als het CBRE Dutch Office Fund heeft ook het CBRE Dutch Residential Fund een GRESB five-star rating en is GRESB sector leader.

Winkelcentrum de Heuvel in Eindhoven, onderdeel van het CBRE Dutch Retail Fund (DRETF), heeft de internationale Breeam award gewonnen voor de meeste duurzame herontwikkeling in 2017. Daarnaast heeft de Heuvel de hoogste Breeam  score verkregen, met ‘Breeam Outstanding’ voor zowel Asset als Management, van alle winkelcentra in Nederland. De portefeuille van DRETF heeft een gemiddeld energielabel ‘A’ en daarnaast 13 Breeam certificaten welke 70 procent  van de waarde van de portefeuille omvat. DRETF heeft een GRESB five-star rating.

CBRE Dutch High Street Club, sinds 2017 onder beheer van CBRE Global Investors, heeft tevens duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo zijn er in de laatste twee maanden van 2017 energielabels verkregen met gemiddeld ‘A’ en is 100 procent duurzame energie ingekocht voor 2018.

Reageer op dit artikel