nieuws

Kopers Brits vastgoed met billen bloot

Beleggingen

Kopers Brits vastgoed met billen bloot
The Leadenhall Building in London

Kopers van (commercieel) vastgoed in het Verenigd Koninkrijk kunnen zich binnenkort niet meer verschuilen achter anonieme vennootschappen in belastingparadijzen.

Dat heeft de Britse regering bekendgemaakt, schrijft Dagblad Trouw. De regering-May heeft een wetsvoorstel gedaan om een publiek toegankelijk register op te stellen, waarin vastgoedeigenaren zich moeten registreren. De wetgeving is een reactie op onthullingen uit de Panama Papers.

Die gegevens van het Panamese juridisch advieskantoor Mossack Fonseca gaven inzicht in de eigenaren van anonieme vennootschappen in belastingparadijzen, die vaak gebruikt worden om bezit te verhullen voor autoriteiten of het publiek. Uit onderzoek van de Britse krant The Guardian bleek dat minimaal 7 miljard pond (7,9 miljard euro) aan investeringen in Brits residentieel en commercieel vastgoed via vennootschappen van Mossack Fonseca liepen.

In totaal werd zo’n 190 miljard euro aan wereldwijd vastgoedbeleggingen ontdekt in vennootschappen uit de Panama Papers. Daarbij gaat het om legale constructies om zo min mogelijk belasting te betalen maar ook om zwart geld. Drie jaar geleden waarschuwde de National Crime Agency al dat criminelen miljarden wisten wit te wassen door illegaal verkregen geld te investeren in stenen.

Een parlementaire commissie stelde dit jaar vast dat Russisch geld, verkregen door corruptie, via het Verenigd Koninkrijk wordt witgewassen. Een bedreiging van de nationale veiligheid, zo luidde de conclusie. De regeling komt ook onder druk van ‘gewone’ Britten die niet meer terecht kunnen op de huizenmarkt.

Mede doordat rijken uit de hele wereld woningen in met name Londen kopen, is de gemiddelde huizenprijs opgelopen tot boven de 500.000 pond. In de rijkste buurten zijn ‘spookwijken’, omdat de kopers nooit aanwezig zijn en de middenstand er wegens een gebrek aan klandizie vertrekt.

Reageer op dit artikel