nieuws

‘Risicomanagement cruciaal in laat cyclische markt’

Beleggingen

‘Risicomanagement cruciaal in laat cyclische markt’
Lisette van Doorn

Risicomanagement is absoluut cruciaal in een ‘verlengde’ laat-cyclische markt. Dat zei Lisette van Doorn, ceo van Urban Land Institute (ULI), tijdens de presentatie op de Mipim in Cannes van het PwC/ULI-rapport over de vooruitzichten van de mondiale vastgoedbeleggingsmarkt in 2018.

Uit het nieuwe mondiale PwC/UI-rapport blijkt dat vastgoed beleggers vorig jaar goed zijn beloond voor investeringen in vastgoed in een wereld die gedomineerd werd door lage rente. Verwachting is dat de positieve vooruitzichten voor de wereldeconomie nog wel enige tijd zullen aanhouden.

Maar uit de drie in de herfst van 2017 gepubliceerde regionale rapporten (Europa, Amerika en Azië) en de 24 interviews met senior vastgoedprofessionals die de afgelopen maanden zijn gevoerd voor de mondiale Outlook 2018 blijkt wel degelijk een groeiend bewustzijn dat de beleggingsmarkt in een laat cyclische fase verkeerd die flink kan veranderen door een herziening van het monetaire beleid. Beleggers constateren ook een groeiende onbalans tussen de enorme hoeveelheid kapitaal die beschikbaar is en de mogelijkheden om dat effectief te beleggen in vastgoed dat een neergang van de cyclus kan weerstaan.

‘Risicomanagement is in deze fase van cyclus absoluut cruciaal. Want feitelijk zitten we al in de verlenging van een laatcyclische markt’, hield ULI-ceo Van Doorn haar gehoor in een zaal van het Palais des Festivals waarschuwend voor. Tegelijkertijd wordt de markt ook geconfronteerd met technologisch gedreven  gedragsveranderingen hoe mensen willen wonen, werken en leven, waardoor vastgoed steeds meer transformeert naar een diensten verlenende tak van sport.

De lessen van de laatste crisis zijn echter nog niet vergeten, zo blijkt uit het rapport. Dat uit zich in aanzienlijk lagere schuldgraden als in de wilde jaren voorafgaand aan de crash van 2008 en ook minder risico op overaanbod als gevolg van  speculatieve ontwikkelingen.  Toch is er wel degelijk gevaar voor overaanbod, omdat gebouwen sneller verouderen doordat ze niet meer voldoen aan  gewijzigde eisen van gebruikers. De flexibilisering van de kantoormarkt en de razendsnelle groei van dienstverleners zoals WeWork zijn daar tastbare voorbeelden van.

Reageer op dit artikel