nieuws

‘Record wereldwijde vastgoedinvesteringen sneuvelt in 2018’

Beleggingen

‘Record wereldwijde vastgoedinvesteringen sneuvelt in 2018’

Het record uit 2017 van 1.620 miljard dollar (1.310 miljard euro) aan wereldwijde vastgoedinvesteringen 2017 zal in 2018 sneuvelen.

Dat voorspelt vastgoedadviseur Cushman & Wakefield bij de publicatie van de Global Investment Atlas 2018. Aziatische investeerders waren de drijvende kracht achter het investeringsrecord uit 2017. Aziatisch kapitaal vertegenwoordigde meer dan de helft van het totaal geïnvesteerde vermogen en 46 procent van alle cross-borderactiviteiten. De diversiteit aan kapitaalbronnen in deze regio neemt nog steeds toe waardoor het waarschijnlijk is dat de dominantie op de internationale kapitaalmarkten voorlopig zal aanhouden.

Bijna de helft van de wereldwijde vastgoedinvesteringen ging naar Europa. Azië en Pacific volgen met een aandeel van 34 procent en Noord en Zuid-Amerika met 16 procent. In de top 5 van populairste bestemmingen bij grensoverschrijdende  investeringen staan, na de Verenigde Staten (1), dan ook vier Europese landen: het Verenigd Koninkrijk (2), Duitsland (3), Spanje (4) en Nederland (5). Ten opzichte van 2016 is Nederland twee plaatsen gestegen.

Van de steden bleef Londen wereldwijd de populairste bestemming. Zorgen over de Brexit werden genuanceerd door het vertrouwen in de aantrekkingskracht van de stad op lange termijn en door de daling van het Britse pond. Madrid maakt een opvallende stijging met 45 plaatsen naar de tweede plaats op de ranglijst, terwijl Amsterdam zeer hoge ogen gooit met een derde plaats. In 2016 stond Amsterdam nog op de vierde plaats achter Londen, New York en Parijs. In 2017 blijft Amsterdam New York en Parijs voor.

Ook in Nederland werd in 2017 een investeringsrecord geboekt, maar Cushman & Wakefield verwacht niet een aanscherping daarvan in 2018. ‘Het is belangrijk te beseffen dat de aandacht van buitenlandse investeerders vooral wordt getrokken door de sterke fundamenten van ons land, uiteraard in combinatie met de beschikbaarheid van vastgoed’, zegt Frank van der Sluys, Head of Research Cushman & Wakefield Nederland. ‘Hoewel deze sterke fundamenten blijven, zal de aandacht voor Nederlands vastgoed in 2018 naar mijn verwachting niet zorgen voor nieuwe records. Het product is schaarser en doordat prime yields stabiliseren zal de omloopsnelheid van producten afnemen. Beide werken als een rem op het investeringsvolume, dat desondanks wel op een historisch hoog niveau zal uitkomen. Doordat verwacht wordt dat het wereldwijde investeringsvolume verder groeit, neemt het relatieve aandeel van Nederland daarin af.’

Reageer op dit artikel