nieuws

‘Ook 2018 mogelijk logistiek recordjaar’

Beleggingen

‘Ook 2018 mogelijk logistiek recordjaar’
Green Mountains Logistics Park op Schiphol-Rijk

Na recordjaar 2017 kunnen ook dit jaar weer records worden verbroken op de logistieke vastgoedmarkt in Nederland, verwacht Savills.

De opname van logistieke ruimte in Nederland is tussen 2016 en 2017 met 49 procent gestegen. Het investeringsvolume ging in dezelfde periode met ruim 58 procent omhoog, bericht vastgoedadviseur Savills. De opname kwam in 2017 uit op bijna 2,5 miljoen vierkante meter. Het beleggingsvolume steeg naar ongeveer 1,7 miljard euro.

Opmerkelijk is het recordaandeel grensoverschrijdende investeringen in de Nederlandse logistieke sector, zegt Niek Poppelaars, associate director Logistics & Industrial. ‘De wereldwijde trend van internationalisering van de vastgoedmarkt wordt in toenemende mate weerspiegeld in de logistieke sector. De instroom van buitenlands kapitaal nam een vlucht in 2017: ruim 83 procent van het totale beleggingsvolume in Nederlands logistiek vastgoed kwam voor rekening van grensoverschrijdende investeerders.’

Savills heeft de prestaties en het potentieel van de Nederlandse logistieke markt geanalyseerd, en een vergelijking gemaakt met de Britse, Duitse, Franse en Nederlandse logistieke markt. De tophuurprijs per m2 per jaar ligt in Nederland op 95 euro, in het VK op 185 euro, in Duitsland op 82 euro en in Frankrijk op 45 euro. De prime yields liggen in Nederland op 4,85 procent, in het VK op 4,5 procent, in Duitsland op 4,70 en in Frankrijk op 5 procent.

‘Als we de kerngegevens van de diverse landen met elkaar vergelijken, kunnen we concluderen dat de Nederlandse logistieke markt de laatste jaren volwassen is geworden. Het is een stabiele sector voor beleggers geworden, maar we verwachten meer ruimte voor groei’, zegt Jordy Kleemans, hoofd Research & Consultancy. Douglas van Oers, associate director Logistics & Industrial, verwacht dat de scherpste aanvangsrendementen in Nederland zich in dezelfde lijn zullen ontwikkelen als die van de Duitse markt. ‘Om die reden heeft 2018 de potentie om weer een recordjaar te worden.’

Reageer op dit artikel