nieuws

Marktleider WDP wil flink groeien in Nederland

Beleggingen

Marktleider WDP wil flink groeien in Nederland

De Nederlandse portefeuille van WDP groeit de komende jaren gestaag verder. Toch ziet het van oorsprong Belgische logistieke vastgoedonderneming hier geen huurgroei binnen afzienbare tijd.

WDP (voluit Warehousing & Distribution De Pauw) claimt met een marktaandeel van 10 procent het leiderschap in de logistieke vastgoedmarkt van de Benelux. Het bedrijf profileert zich als ontwikkelaar én betrouwbare lange termijnbelegger. Het Nederlandse deel van de portefeuille groeit al jaren het hardst. WDP beschouwt zichzelf niet meer als een Belgische onderneming, maar als een Benelux-onderneming.

Ongeveer de helft van de meer dan 2,5 miljard euro omvattende WDP-portefeuille ligt in ons land. WDP mikt vooral op verdere portefeuillegroei in Nederland en Roemenië. ‘Voor de groei in Nederland gelden in principe geen beperkingen’, stelt ceo Jos Uwents. ‘We beschouwen Nederland en België als één logistieke vastgoedmarkt, die dankzij de zeehavens van Rotterdam en Antwerpen en de strategische ligging dient als toegangspoort van Europa, en uitermate geschikt voor de vestiging van grote Europese distributiecentra.’

Maar aangezien er nog steeds geen enkele sprake is van ruimtegebrek voorziet Uwents voorlopig ook geen huurgroei. ‘De ruimte op de PC Hooftstraat of de Kalverstraat is duidelijk afgebakend’, licht hij  toe. ‘Als er meer vraag komt, wordt de laagst betalende huurder eruit gedrukt en zo ontstaat huurgroei. Maar als in logistieke toplocaties zoals Venlo of Tilburg een bedrijfsterrein vol raakt, dan zal de gemeente het uitbreiden of een ander terrein creëren. Daarom moet je nu ook vreselijk uitkijken met het kopen van bestaande gebouwen voor prijzen die boven de nieuwbouwwaarde liggen.’

Toch constateert wereldmarktleider Prologis wel degelijk sinds 2016 huurgroei in Europa (+3 procent). Uwents: ‘Dat klopt, maar dat geldt hoofdzakelijk voor wereldsteden zoals Londen, Parijs en Berlijn. In de Benelux zien wij dat in ieder geval zelf niet. Nee, ook niet in Amsterdam, daar lagen de huren drie jaar geleden zelfs op 85 euro per m2, nu is dat 75 euro. Wellicht heeft Prologis als wereldspeler ook meer onderhandelingskracht. Zij kiezen bovendien voor een select aantal toplocaties over de wereld, wij gaan daarentegen in de Benelux veel meer de breedte en de diepte in.’

Meer over de visie van WDP in het maartnummer 2018 van Vastgoedmarkt. Lees hier alvast het volledige artikel.

 

Reageer op dit artikel