nieuws

‘Investeringen zorgvastgoed in 2018 naar record’

Beleggingen

‘Investeringen zorgvastgoed in 2018 naar record’

De investeringen in Nederlands zorgvastgoed zullen in 2018 een record bereiken van 650 miljoen euro en de aanvangsrendementen zullen dalen.

Dat voorspelt vastgoedadviseur You Care Consult. In Nederland bleef de teller in 2017 staan op 530 miljoen euro aan zorginvesteringen, 15 procent hoger dan in 2016. De zorgmarkt was goed voor 2 procent van de totale vastgoedinvesteringen in Nederland, meldt You Care Consult.

Vastgoedmarkt becijferde het landelijke totaal aan vastgoedbeleggingen in 2017 op 20,2 miljard euro. Het aandeel van zorg in het vastgoedbeleggingstotaal zal stijgen, valt in de markt te beluisteren.

Door de versnippering van de Nederlandse zorgmarkt werden in dat segment vooral kleine beleggingsdeals gesloten, stelt You Care Consult. De gemiddelde transactieomvang was 7 miljoen euro. De aanvangsrendementen waren in 2017 met 6,5 procent nog hoog, maar vertonen een dalende trend.

De investeringen in Europees zorgvastgoed daalden in 2017 met 33 procent op jaarbasis naar 4,5 miljard euro. Die afname kwam op het conto van twee landen waar het hoge niveau van een jaar eerder niet kon worden volgehouden. Het investeringstotaal daalde met 2 miljard euro naar 1 miljard euro in Duitsland en met 1,2 miljard euro naar 600 miljoen euro in Frankrijk. In die landen werden in 2016 nog recordniveaus gehaald aan investeringen in zorgvastgoed.

Het Verenigd Koninkrijk liet ondanks de Brexit een stijging zien van de investeringen in zorgvastgoed naar 1,3 miljard pond. Dat is 90 procent hoger dan het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar.

Voor 2018 verwacht You Care Consult een toename van investeringen in Europees zorgvastgoed naar 5,5 miljard euro en een verdere daling van de rendementen.

Reageer op dit artikel