nieuws

Beleggingsvolume hotelmarkt naar recordhoogte

Beleggingen

Beleggingsvolume hotelmarkt naar recordhoogte
QO Hotel Amstelkwartier

Het investeringsvolume in Nederlandse hotels heeft in 2017 een record bereikt van 1,8 miljard euro. Dat blijkt uit een Savills-rapport.

Savills publiceerde het rapport Spotlight Hotels – De Nederlandse hotelmarkt trekt meer aan dan alleen toeristen op 2 maart. Deze enorme stijging verklaart Savills uit het snel toenemende aantal toeristen, met stijgende kamerprijzen en omzet tot gevolg. Hierdoor worden ook hotelbeleggingen aantrekkelijker.

In november becijferde vastgoedadviseur Colliers International nog dat de eerste tien maanden van 2017 voor zo’n 1 miljard euro aan Nederlandse hotels was gekocht. Savills verwacht dat 2018 opnieuw een goed jaar wordt voor de Nederlandse hotelmarkt, met weer een dominante rol voor buitenlandse investeerders. Waar de Nederlandse hotelmarkt voorheen werd gedomineerd door een aantal gespecialiseerde spelers, betreden nu nieuwe investeerders de markt.

Deze groep is op zoek naar diversifiëring van product en inkomsten binnen hun portefeuilles. Het is opmerkelijk dat een derde van alle investeringen van Duitse beleggers komen en dat ongeveer een kwart van het investeringsvolume in 2017 afkomstig was van Aziatische beleggers, terwijl het aandeel van binnenlandse beleggers relatief laag was.

Bas Wilberts, head of Alternative Investments bij Savills Nederland, zegt dat Amsterdam goed is voor bijna de helft van de buitenlandse bezoekers. ‘Deze sterke toename komt tot uiting in de kamerprijzen en RevPAR van Amsterdamse hotelkamers, die de hoogste zijn van Nederland en in de top 10 staan van Europa. Logischerwijs zijn het aantal ontwikkelingen en het investeringsvolume ook het hoogst in de regio Amsterdam, waar ongeveer 4.000 kamers op de markt zullen komen in 2018 en nog eens een extra 3.000 kamers wordt verwacht tot en met 2020.’

Reageer op dit artikel