nieuws

Amsterdam in Europese top 3 vastgoedbeleggers

Beleggingen

Amsterdam in Europese top 3 vastgoedbeleggers
Bart Verhelst

Amsterdam staat in de top 3 staat van Europese steden waar beleggers van plan zijn de komende 12 tot 18 maanden te investeren. Het is de eerste keer dat Amsterdam in deze top 3 staat.

Dit blijkt uit de Investor Intentions Survey die op 14 maart tijdens vastgoedbeurs Mipim in Cannes door vastgoedadviseur CBRE werd gepresenteerd. Amsterdam volgt Parijs en Madrid als respectievelijk eerste en tweede voorkeursstad van beleggers. Frankfurt en Londen sluiten de top 5 af. De grote interesse van beleggers voor Amsterdam komt voort uit de sterke economische groei, de beperkte nieuwbouw en de snel dalende leegstand in de hoofdstad.

Deze ontwikkelingen hebben de aantrekkelijkheid om te investeren in Amsterdam in de afgelopen jaren vergroot. Amsterdam noteert sinds 2011 steeds hogere investeringsvolumes. In 2017 was het investeringsvolume van Amsterdam 55 procent hoger dan in 2016. Van de 19,5 miljard euro aan investeringen in Nederland, werd bijna eenderde (32 procent) belegd in Amsterdams vastgoed.

Beleggers zijn voornamelijk geïnteresseerd in kantoren. In 2017 vonden er in Amsterdam negentien transacties plaats van tussen 50 en 175 miljoen euro, zoals The Cloud, ING-hoofdkantoor en Bright Offices. De grootste transactie in 2017 was de aankoop van Atrium op de Zuidas door Amundi voor ruim 500 miljoen. Woningen en hotels worden echter ook steeds populairder bij beleggers met een investeringsvolume van respectievelijk 1 en 1,2 miljard euro in 2017.

De interesse van buitenlandse beleggers in Amsterdam groeit al enkele jaren. In 2017 was 73 procent van de kopers van Amsterdams vastgoed een buitenlandse investeerder. Deze kwamen onder andere uit de VS (18 procent), Duitsland (14 procent), het VK (10 procent), Zuid-Korea (9 procent) en Frankrijk (8 procent). In bijna de helft van de gevallen waren buitenlandse beleggers ook de verkopers van Amsterdams vastgoed.

Hoewel Amsterdam populair is bij beleggers, is het onzeker of er in 2018 voldoende vastgoed beschikbaar is om aan de vraag te voldoen. ‘Ondanks de grote vraag naar hotelovernachtingen en kantoorruimte, heeft de stad Amsterdam een restrictief beleid ten aanzien van de ontwikkeling van nieuwe hotels en kantoren. Daarnaast is de pijplijn van nieuwe vastgoedprojecten vrij klein en is een groot deel van de gebouwenvoorraad in de afgelopen jaren al verkocht’, stelt Erik Langens, executive director Capital Markets.

‘We verwachten dat de schaarste aan vastgoedobjecten in Amsterdam beleggers zal motiveren om verder te kijken. Steden als Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven, zullen steeds meer in het vizier komen van de internationale belegger’, aldus Bart Verhelst, ook executive director Capital Markets.

Reageer op dit artikel