nieuws

Woonzorg Scheldehof in voormalige plaatwerkerij

Beleggingen

Woonzorg Scheldehof in voormalige plaatwerkerij

Atelier PRO architekten ontwierp in opdracht van WVO Zorg in Vlissingen het nieuwe woonzorgcentrum Scheldehof. Het project bestaat uit nieuwbouw en transformatie van de historische Zware Plaatwerkerij aan het dok van Vlissingen.

Het woonzorgcentrum ligt in het Scheldekwartier direct tegen het centrum van Vlissingen en aan de haven. De identiteit van dit stadsdeel is gebaseerd op de gebiedskenmerken van de voormalige scheepswerf. De werf wordt gekenmerkt door de grootte van de bouwvolumes op een ‘open’ terrein. De nieuwbouw overbrugt de robuuste schaal van de haven en de fijnkorrelige bebouwing van de oude stad.

Het woonzorgcentrum heeft 55 woningen voor somatische zorg, zes groepswoningen voor psychogeriatrische bewoners en 54 zorg (aanleun)woningen. Daarnaast bevinden zich op de begane grond een restaurant, opleidingsruimte, atelierruimten, kapsalon, winkel, fysiotherapieruimte, theaterzaal en een stallingsgarage

Na de verwerving van de voormalige Scheldeterrein had de gemeente Vlissingen ambitieuze stedenbouwkundige plannen met luxe woningbouw. In dit te ontwikkelen Scheldekwartier was een prominente rol weggelegd voor de drie industriële erfgoediconen; de Timmerfabriek, de Machinefabriek en de Zware Plaatwerkerij. Door de crisis stagneerde het plan. WVO Zorg had ruimte nodig en zet de eerste de stap dit, door vastgoedbeleggers tijdens de crisis gemeden stadsgebied, aan te pakken.

Opdrachtgever WVO Zorg zag potentie in de enorme ruimte van de Plaatwerkerij. Atelier PRO maakte o.a. het ontwerp voor de transformatie en voor de nieuwbouw. De appartementen komen tegemoet aan de vraag naar levensloopbestendig wonen in een stijl die het industriële verleden op de Scheldewerf recht doet.

 

Reageer op dit artikel