nieuws

‘Spel van waardegroei voor beleggers loopt op eind’

Beleggingen

‘Spel van waardegroei voor beleggers loopt op eind’
Frank van der Sluys

Snelle doorverkoop van vastgoed op goede locaties zal minder vaak voorkomen, omdat het spel van waardegroei voor beleggers op zijn einde loopt.

Dat voorspelt Frank van der Sluys, hoofd onderzoek van Cushman & Wakefield, bij de publicatie van de market snapshots van de vastgoedadviseur over het vierde kwartaal. ‘Waardegroei wordt minder bepalend voor het rendement. Huurgroei wordt dat juist meer. Het aantal gevallen van een snelle doorverkoop zal eerst afnemen op de beste locaties in Amsterdam. Na een tijd zullen we dat ook zien in markten als Rotterdam en Den Haag.’

Van der Sluys ziet geen ruimte meer voor verdere compressie van de prime aanvangsrendementen. ‘Sinds de tweede helft van 2012 daalden de yields met 130 basispunten voor woningen, 160 basispunten voor retail, 250 basispunten voor logistiek en 290 basispunten voor kantoren. Met kantoren zitten we nu op 3,5 procent. Ik denk dat daarmee voor kantoren de grens is bereikt.’

Cushman & Wakefield verwacht op de beleggingsmarkt wel een aanbodgolf van kantoren die twee tot drie jaar geleden gekocht werden. Het gesternte voor die verkopen is nog altijd goed. De leegstand blijft in 2018 verder dalen en het verschil tussen het aanvangsrendement en de rente is nog altijd fors.

Reageer op dit artikel