nieuws

Matige maand beursgenoteerd vastgoed

Beleggingen

Matige maand beursgenoteerd vastgoed
GPR 250 Europe

Hoewel het nieuwe jaar voor de Developed Europe Index en de Eurozone goed begon, met een all-time high op 8 januari, werd de maand januari voor beide indexen afgesloten met een verlies van respectievelijk 1,03 procent en 0,9 procent.

Dit verlies zette in de eerste volle week van februari door en was ook te zien op de beurzen wereldwijd. De EPRA Azië Index noteerde een plus van 2.4 procent en Noord-Amerika eindigde in mineur met een verlies van 7,3 procent. Binnen Europa presteerde Spanje het best met een totaalrendement van 3,91 procent; Inmobiliaria Colonial en Hispania Activos waren de beste van de klas met rendementen van 8,6 procent en 7,32 procent respectievelijk.

M&A activiteit zet door

Het overnamebod van Inmobiliaria Colonial op Axiare, dat in januari 4,86 procent aan waarde verloor, is door de aandeelhouders geaccepteerd. Target Healthcare REIT uit het Verenigd Koninkrijk noteerde een positief resultaat van 2,22 procent en had een emissie van 2 voor 11 aandelen voor 1,08 pond. Ook in de Benelux was er M&A activiteit te zien met het bod van Vastned Retail N.V. op dochter Vastned Retail Belgium, waarin de Nederlandse entiteit al een aandeel van 65,49 procent had op de dag van de aankondiging. Het overnamebod van 57,50 euro per aandeel geeft Vastned Retail Belgium een ondernemingswaarde van 395 miljoen euro.

De vier minst presterende bedrijven in januari in de Developed Europe index waren alle afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk: INTU Properties en NewRiver REIT noteerden respectievelijk een verlies van 10,91 procent en 10,14 procent. De dividend yield stond op 3,46 procent eind december voor de Developed Europe index en op 3,57 procent voor de Eurozone index. Het jaarrendement over 20 jaar gemeten voor de Eurozone index stond per eind januari op 10,47 procent.

Noord-Amerika

In de Verenigde Staten werd VICI Properties, een REIT gespecialiseerd in casino- en golfresorts, vlak na de IPO toegevoegd aan de EPRA-index en vertegenwoordigd een marktwaarde van bijna 5,9 miljard. Het Canadese Pure Industrial REIT zag het totaalrendement over de maand januari oplopen tot 19,73 procent, gedreven door het overnamebod van een aan Blackstone Property Partners gelieerd bedrijf. Opvallend is dat binnen Noord-Amerika de Hotel REITs een sterke maand beleefden met 7 van de 10 hoogste stijgers. Retail REITs daarentegen hadden een minder positieve maand met 9 van de 10 grootste dalers. Cedar Realty Trust (VS) en Kite Realty Group (VS) hadden een totaalrendement van respectievelijk -15,95 procent en -12,36 procent.

Azië

Binnen Azië beleefde de EPRA Japan index een sterke maand met een totaalrendement van 7,25 procent, gedreven door de kantoorspecialisten Tokyo Tatemono (15,05 procent) en Sekisui House REIT (12,84 procent). Ook Mitsui Fudosan en Sumitomo Realty & Development behaalden met respectievelijk 13,17 procent en 13,04 procent erg goede resultaten. Best presterende bedrijf in de Aziatische index werd Wharf (Holdings) Limited uit Hong Kong met een totaalrendement van 18,7 procent.

Door Tim Kesseler, Investor Outreach Continental Europe – EPRA

Reageer op dit artikel