nieuws

CBRE: ‘Forse groei van beleggingen in gezondheidscentra’

Beleggingen

CBRE: ‘Forse groei van beleggingen in gezondheidscentra’
Zorgvastgoed

Vastgoedadviseur CBRE verwacht dat de interesse van beleggers voor zorgvastgoed in 2018 verder zal toenemen, blijkt uit het halfjaarlijkse CBRE Healthcare onderzoek.

Naast investeringen in seniorenhuisvesting, is ook het aantal beleggingen in gezondheidscentra in 2017 snel gestegen. Nederland telt momenteel ruim 440 gezondheidscentra, waarvan er in 2017 ruim 30 werden verkocht aan beleggers. Dit is een verdubbeling ten opzichte van het jaar ervoor.

‘Circa 30 procent van de gezondheidscentra in Nederland is eigendom van woningcorporaties en instellingen’, zegt director Healthcare Jeroen Hermus van CBRE. ‘We verwachten dat deze de komende jaren een groot gedeelte van hun gezondheidscentra gaan verkopen. Het in eigendom behouden, leidt voor deze organisaties tot kapitaalbeslag en draagt niet of onvoldoende bij aan het uitvoeren van hun kerntaken. Dit gedeelte van de gezondheidscentra in Nederland zal grotendeels in handen komen van institutionele beleggers, vastgoedfondsen en particuliere beleggers.’

De commerciële zorgvastgoedsector noteerde in 2017 een record beleggingsvolume van 630 miljoen euro (exclusief de aankopen door woningcorporaties). Uit het rapport blijkt dat beleggers vorig jaar het meest geïnvesteerd hebben in extramurale seniorenhuisvesting (200 miljoen euro) en particuliere woonzorg (195 miljoen euro). Ook de beleggingsvolumes van de segmenten intramuraal en gezondheidscentra zijn in 2017 aanzienlijk toegenomen. Het gemiddelde volume per transactie bedroeg 5,6 miljoen euro. CBRE verwacht dat het beleggingsvolume voor zorgvastgoed in 2018 opnieuw het record zal breken.

Reageer op dit artikel