nieuws

Warburg-HIH Invest wil beleggingen verdubbelen

Beleggingen

Het Duitse Warburg-HIH Invest wil zijn investeringen in Nederlands vastgoed de komende jaren verdubbelen. Nu heeft het voor 380 miljoen euro vastgoed onder management.

Warburg-HIH Invest wil beleggingen verdubbelen
Reinoud Plantenga

De expansie op de Nederlandse markt gaat niet zonder eigen vestiging in Amsterdam, vertelt algemeen directeur Andreas Schultz. ‘Wij zijn geen nieuwkomers, maar als wij meer willen, moeten wij dichter op de markt zitten.’

Om die reden opende Warburg-HIH onlangs een kantoor aan de Amsterdamse Herengracht en stelde een algemeen directeur voor de Nederlandse portefeuille aan, Reinoud Plantenga. De groei zal zeer weloverwogen en beheerst plaatsvinden, stelt Plantenga. ‘Onze beleggers moeten er een goed gevoel bij houden.’

De Duitse institutionele beleggers voor wie Warburg-HIH werkt, zijn risico-avers. ‘Vele van hen hebben tien jaar geleden de vingers gebrand aan Nederlands vastgoed. Er zijn miljarden euro’s aan waarde verdampt. Zij investeren nu alleen als zij het verhaal volledig begrijpen en vertrouwen’, zegt Schultz.

Sinds 2012 investeert Warburg-HIH weer in de Nederlandse markt, in kwalitatief hoogwaardige kantoren als bijvoorbeeld Beethoven 400 en 500 aan de Amsterdamse Zuidas en Prins en Keizer aan de Vijzelgracht 66-80 in het centrum. De asset manager aast vooral op nieuwe kantoorontwikkelingen, maar ook in nieuwbouwwoningen heeft het bedrijf interesse, verklaart Schultz. ‘Nieuwbouw geeft het beleggingsrendement ten opzichte van bestaande bouw een vliegende start, doordat er geen overdrachtsbelasting wordt betaald.’

Door de lokale kennis waarover het bedrijf nu beschikt, kunnen ook complexere deals worden gedaan. Plantenga: ‘Denk daarbij aan een deel forward funding bij nieuwbouw of een herontwikkeling. De laatste deal die ik voor mijn vorige werkgever Triuva deed, was die rond het gebouw Geelvinck – nu Bloom House – aan het Singel in Amsterdam.’

De focus in de beleggingsstrategie komt te liggen op Amsterdam, maar ook in de vier andere steden in de G5 ziet de belegger goede kansen. ‘Eindhoven sluiten wij nadrukkelijk niet uit’, zegt Plantenga.’ Het zal daarbij wel steeds gaan om aankopen van goede kwaliteit in de (kantoor)centra van de betreffende stad.

Onlangs opende Warburg-HIH ook een eigen vestiging in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. ‘Met precies dezelfde achtergrond’, vertelt Schultz. ‘Wij willen dichter op de markt zitten.’

 

Reageer op dit artikel