nieuws

Gemeente mag winkel naar stadshart dwingen

Beleggingen

Gemeente mag winkel naar stadshart dwingen

Gemeenten mogen kleine winkels verplichten zich in het stadscentrum te vestigen in plaats van op een industrieterrein of winkelgebied voor omvangrijke detailhandel buiten de gemeente. Ze moeten daarvoor wel goede argumenten aanvoeren. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europees Hof van Justitie.

De Raad van State had de hulp van het EU-hof ingeroepen voor een zaak in het Groningse Appingedam. De eigenaar van een aantal panden op Woonplein Appingedam aan de rand van de stad, Visser Vastgoed, wil een leegstaand pand verhuren aan kleding- en schoenenzaak Bristol. Volgens het bestemmingsplan is het Woonplein alleen bedoeld voor grote winkels die bijvoorbeeld meubels, keukens of auto’s verkopen.

De gemeenteraad van Appingedam voert aan dat de winkel zich alleen in het stadscentrum kan vestigen om dat centrum leefbaar te houden en zo veel mogelijk structurele leegstand in de binnenstad te voorkomen. Het EU-hof vindt dat vanwege het algemeen belang een aannemelijk argument.

‘De constatering dat detailhandel een dienst is én dat het mogelijk is om binnen de bestemming detailhandel beperkingen op te nemen zijn belangwekkende elementen in deze uitspraak,’ reageert directeur Koos Seerden van Rho adviseurs voor leefruimte. ‘Het is nu nog niet te overzien wat de consequenties zijn van het feit dat detailhandel als dienst is aangemerkt voor overige wetgeving die betrekking heeft op detailhandel.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels