nieuws

Duncan Stutterheim koopt Westergasfabriek

Beleggingen

Duncan Stutterheim koopt Westergasfabriek

Duncan Stutterheim, medeoprichter van ID&T, heeft de Amsterdamse Westergasfabriek met een aantal andere partijen voor 75 miljoen euro gekocht van MeyerBergman. Het betreft alle zeventien monumentale gebouwen en het Conscious Hotel, dat momenteel wordt gebouwd.

Stutterheim en zijn vrouw Lisca, die een belangrijke rol gaat spelen in de exploitatie, hebben voor de koop een fonds opgezet. Daarin zitten ook vastgoedbedrijf Milten, Harvest Vastgoed en een aantal stille vennoten. Ze hebben 75 miljoen euro betaald aan de huidige eigenaar, MeyerBergman Erfgoed Groep. Volgens Milten stonden buitenlandse institutionele beleggers in de rij om het complex te kopen. ‘Toen we dat hoorden, hebben we Amsterdammers bij elkaar gebracht en een fonds opgericht’, aldus Milten-mede-eigenaar Foppe Eshuis tegen het Parool.

MeyerBergman Erfgoed Groep kocht de Westergasfabriek eind jaren negentig. Destijds waren alle gebouwen leeg en stonden ze op vervuilde grond. Het Westergasfabrieksterrein heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een culturele hotspot, met diverse horecagelegenheden en creatieve ondernemers. Het is de bedoeling dat het huidige concept voor de gebouwen behouden blijft. De komende vijf jaar blijft MeyerBergman nog wel als aandeelhouder (50 procent) betrokken bij de exploitatie.

‘Als ras-Amsterdammer richt ik mij samen met mijn vrouw Lisca, na het afsluiten van mijn werkzame leven in de dancescene, steeds meer op de sociaal culturele programmering van de stad’, zegt Stutterheim in een reactie. ‘Dit project kwam daarmee voor ons op het ideale moment.’ De ondernemer kocht eerder A’DAM Toren, het voormalige Shellgebouw aan het IJ, dat is omgetoverd tot een toeristische trekpleister. Hij financierde de aankoop en ontwikkeling destijds met een deel van de opbrengst van ID&T.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels