nieuws

Beursgenoteerd vastgoed in Europa naar all-time high

Beleggingen

Beursgenoteerd vastgoed in Europa naar all-time high
GPR 250 Europe

Over december behaalde de EPRA Developed Europe Index een winst van 4.18 procent, tegenover een winst van 0,85 procent voor Azië en een verlies van 0,44 procent voor Noord-Amerika.

Sterk jaar Eurozone

Het Oostenrijkse BUWOG AG presteerde binnen de Eurozone over december het beste met een totaalrendement van 19,1 procent, gedreven door de op handen zijnde overname door het Duitse Vonovia. Ook de bedrijven in het VK deden goede zaken, INTU Properties en Capital & Counties Properties behaalden respectievelijk rendementen van 28,8 procent en 22,2 procent. De index van Oostenrijk steeg met 12.25 procent en die van het Verenigd Koninkrijk met 7,40 procent. Mid-december deed het Finse Citycon deed een capital repayment van 0,0325 euro per aandeel. Over heel 2017 behaalden de Eurozone index en de Developed Europe index een winst van respectievelijk 17,66 procent en 13.41 procent. De index van Italië steeg over 2017 het meeste met een totaalrendement van 46,78 procent, gevolgd door Oostenrijk (38,36 procent) en Finland (29,79 procent). Binnen Europa deden Nederland en Zwitserland het minst goede zaken over 2017 met rendementen van -1,03 procent en 0,96 procent respectievelijk. Met name het aandeel van Unibail-Rodamco zakte iets weg in december na de aankondiging van de aanstaande overname van het Australische Westfield Corp. De overname ter waarde van 21 miljard euro zou Unibail-Rodamco tot een van de grootste ontwikkelaars en eigenaars van shoppingcentra ter wereld maken met een portfolio van ongeveer  60 miljard euro.

Noord-Amerika

De Noord-Amerikaanse index had een zwaar jaar met een negatief rendement van 8,1 procent, in  Amerikaanse dollars gerekend zou dit echter een positief rendement van 4,6 procent zijn. De Amerikaanse index behaalde een totaalrendement van 4,9 procent (US-dollar) in december en de Canadese index een rendement van 10.1 procent (CAD). Het Canadese Dream Global REIT presteerde over geheel 2017 binnen Noord-Amerika het beste met een rendement van 37,8 procent, saillant detail is dat het portfolio alleen uit Duits, Nederlands, Belgisch en Oostenrijks vastgoed bestaat. Op de tweede plaats komt Northview Apartment REIT, eveneens uit Canada, met een rendement van 32,6 procent.

Goede afsluiting Azië

De markten in Azië gingen gemiddeld 0,9 procent omhoog over de maand december. Grote stijgers waren het Australische Westfield Corporation met een rendement van 13,3 procent, gedreven door het overnamebod van Unibail-Rodamco, Wharf Real Estate Investment en Wharf Holdings met rendementen van respectievelijk 10,2 procent en 9,8 procent.

Nieuw in EPRA Index 2017

Gedurende het jaar 2017 werden er in de EPRA Europe Index 7 zeven bedrijven toegevoegd met een totale marktwaarde van 6,3 miljard euro. In Azië werd Wharf Real Estate Investment toegevoegd, een demerger van Wharf Holdings, met een marktwaarde van 16,8 miljard euro. Ook in Noord-Amerika werden er zeven bedrijven aan de index toegevoegd, allen genoteerd in New York, met een totale waarde van bijna 24 miljard euro.

EPRA ETF’s

Begin 2018 waren er 25 Exchange Traded Funds (ETF’s) die gebaseerd zijn op sub-indexen van de FTSE EPRA/NAREIT Global Index Series. De totale waarde van het beheerd vermogen van deze ETF’s is een kleine 12 miljard euro.

Auteur Tim Kesseler, Investor Outreach Continental Europe – EPRA Meer informatie www.epra.com

 

Reageer op dit artikel