nieuws

Amerikaanse continent heeft negatieve impact op jaarrendement GPR 250 Index

Beleggingen

Amerikaanse continent heeft negatieve impact op jaarrendement GPR 250 Index

Ondanks een 2,1 procent winst in het vierde kwartaal, is de GPR 250 Index het kalenderjaar 2017 3,2 procent lager afgesloten.

Ter vergelijking, in 2016 bedroeg het totaalrendement 8,4 procent. Op continentaal niveau waren er verliezen voor Oceanië (-0,1 procent) en Amerika (-8,3 procent) en varieerden de jaarwinsten van 0,5 procent voor Azië tot 15,5 procent voor Afrika. Op nationaal niveau waren de vastgoedaandelen in Duitsland (28,7 procent) de best renderende, terwijl de meest omvangrijke verliezen te vinden waren in Mexico (-9,5 procent) en Japan (-9,8 procent). Alle genoemde performances luiden in euro.

GGP verweert zich

Amerikaanse beursgenoteerde vastgoedaandelen eindigden het kalenderjaar 8,3 procent lager in euro-termen, mede door een klein verlies van 0,5 procent in december 2017. Het genoemde jaarrendement is een resultante van de verliezen voor de Verenigde Staten (-8,9 procent) en in mindere mate Mexico (-9,5 procent), terwijl Canada (0,3 procent) en Brazilië (8,6 procent) in 2017 aan beurswaarde hebben gewonnen.

GGP heeft het overnamebod van 23 dollar per aandeel van grootaandeelhouder Brookfield Property Partners LP afgewezen. Brookfield Property Partners overweegt een nieuw overnamebod voor GGP en verwacht wordt dat de onderhandelingen tussen de twee bedrijven zullen doorgaan. De ondernemingen zijn niet van plan een tussentijdse aankondiging te doen, tenzij de onderhandelingen tot een deal leiden of zonder succes eindigen.

Unibail-Rodamco SE koopt Westfield Corporation

De Europese beursgenoteerde vastgoedaandelensector – zoals gerepresenteerd door de GPR 250 Europe Index – is in december 2017 4,6 procent hoger gesloten. Het totaalrendement voor het kalenderjaar 2017 is daarmee op 12,6 procent is uitgekomen. Grote winnaars over het afgelopen jaar zijn Duitsland (28,7 procent) en Oostenrijk (27,2 procent). Nederland rendeerde met 0,8 procent het minst. Rendementen voor de individuele Europese landenindices in december 2017 waren als volgt, met daarachter de jaarrendementen: Oostenrijk 13,9 procent (27,2 procent), Verenigd Koninkrijk: 8,7 procent (7,3 procent), Zwitserland: 5,9 procent (2,0 procent), Spanje: 3,4 procent (18,9 procent), Duitsland: 2,8 procent (28,7 procent), Nederland: 2,7 procent (0,8 procent); Zweden: 2,3 procent (10,4 procent), Frankrijk: 2,1 procent (5,2 procent), België: 1,3 procent (6,1 procent).

Unibail-Rodamco stelt voor Westfield Corporation over te nemen, waarbij de commissarissen van Unibail-Rodamco en de raad van bestuur van Westfield Corporation de overnamebieding – van omgerekend 7,55 dollar per aandeel – unaniem hebben aanbevolen aan hun aandeelhouders. Unibail-Rodamco zal overigens 2,67 dollar per aandeel in contanten voldoen, en het restant in nieuw uit te geven aandelen Unibail-Rodamco. In geval van goedkeuring van de deal ontstaat de grootste winkelcentrumbelegger ter wereld met een totale vastgoedportefeuille van 61,1 miljard euro (104 winkelcentra), een pijplijn van 12,3 miljard euro en een bezoekersaantal van jaarlijks 1,2 miljard.

City Developments-bod

Afrika (15,5 procent in 2017/14,6 procent in december 2017) en Azië (0,5 procent/0,3 procent) lieten over het kalenderjaar 2017 winsten zien terwijl Oceanië (-0.1 procent/2,7 procent) in diezelfde periode nauwelijks van de plaats kwam. Singapore (21,9 procent) en Hong Kong (21,2 procent) hadden daarbij een positieve invloed op het Aziatische jaargemiddelde, Japan (-9,8 procent) duidelijk niet.

Een groep minderheidsaandeelhouders in Millennium & Copthorne Hotels verwierp een overnamebod van City Developments en drong er bij medebeleggers op aan hetzelfde te doen om zo een overname tegen te gaan. Hoewel City Developments onlangs het overnamebod verhoogde tot van 6,20 pond per aandeel zullen de minderheidsaandeelhouders hun aandelen niet aanbieden gegeven het ‘zeer opportunistische’ en ‘onaantrekkelijke aanbod’ van City Developments, dat Millennium & Copthorne Hotels ‘aanzienlijk onderwaardeert’. City Developments stelt dat het buy-out bod niet verder zal worden verhoogd en aandeelhouders hebben tot 23 januari 2018 om het bod te accepteren.

Jeroen Vreeker, Global Property Research

Meer informatie
www.globalpropertyresearch.com

Deze marktanalyse verscheen in Vastgoedmarkt van januari 2018

Reageer op dit artikel