nieuws

‘Leegstand winkels neemt weer iets af’

Beleggingen

‘Leegstand winkels neemt weer iets af’
Driehoek Oldenzaal

De leegstand van winkels is in 2017 voor het derde jaar op rij gedaald. Eind vorig jaar stond 7 procent van de winkelpanden leeg, tegenover 7,2 procent een jaar eerder.

Dat meldt Locatus, een onderzoeksbureau dat gegevens verzamelt over de detailhandel in de Benelux. Per 1 januari 2018 stonden ruim 600 panden minder leeg dan een jaar eerder.

De daling gemeten in vierkante meters was groter: van 7,8 procent naar 7,2 procent. Dat komt vooral omdat veel van de voormalige relatief grote winkelpanden van V&D het afgelopen jaar een andere bestemming kregen.

Met uitzondering van Zeeland en Flevoland liep de leegstand in alle provincies terug, waarbij de sterkste afname te zien is in Overijssel en Limburg. Dat zijn ook de twee provincies die procentueel de hoogste leegstand hebben. Daar waar het leegstandsprobleem het grootst is, neemt deze ook het sterkst af.

Van de verschillende soorten winkelgebieden laten meubelboulevards de sterkste afname van de leegstand zien. Die sector profiteert het hardst van de aantrekkende economie en de verbeterende huizenmarkt.

In de centra van middelgrote steden en in stadsdeelcentra ziet Locatus nog geen herstel. Deze centra hebben nog steeds te maken met een licht oplopende leegstand. De leegstand is in de centra van middelgrote steden ook veruit het hoogst.

De teruglopende leegstand betekent niet automatisch dat er weer meer winkels bij zijn gekomen. Veel leegstaande winkels hebben een andere bestemming gekregen en zijn bijvoorbeeld omgebouwd tot woning of kantoor. Daardoor tellen ze niet meer mee.

Reageer op dit artikel