nieuws

‘Ook 2018 topjaar beleggingsmarkt’

Beleggingen

De Nederlandse beleggingsmarkt voor vastgoed staat aan de vooravond van weer een topjaar.

‘Ook 2018 topjaar beleggingsmarkt’

Ook in 2018 zullen de gunstige economische vooruitzichten en relatief lage prijsniveaus grote aantrekkingskracht uitoefenen op buitenlandse investeerders. Dat valt te beluisteren onder vastgoedadviseurs.

‘Buitenlandse beleggers blijven geïnteresseerd in Nederlands vastgoed in alle assetclasses’, zegt Mathijs Flierman, head of Capital Markets bij Cushman & Wakefield. Flierman voorziet een tekort aan product en verwacht een verlegging van de focus. ‘Er zullen steeds meer alternatieve asset classes worden overwogen of er zal meer geografische spreiding zijn’, aldus Flierman.

De geleidelijke beëindiging van het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB) voor staatsobligaties zal in 2018 nog geen effect hebben, verwacht JLL. ‘Dat betekent dat de rente laag blijft en de interesse in Nederlands vastgoed groot’, aldus de vastgoedadviseur. Investeerders streven naar 25 procent netto groei van hun vastgoedportefeuilles in de komende twee jaar, stelt JLL. De vastgoedaviseur baseert die verwachting op onderzoek onder vijftig grote beleggers met in totaal 44 miljard euro Nederlands vastgoed in portefeuille. Voor de beoogde groei moeten de ondervraagde beleggers 14,4 miljard euro investeren.

Bij gebrek aan product in Amsterdam gaat het kapitaal de regio in. ‘Partijen kijken nu al naar steden als Rotterdam en Utrecht. Ook andere steden zoals Eindhoven hebben hun interesse’, constateert JLL. Het is niet de enige verschuiving die de vastgoedadviseur voorziet. Er komt ook een verschuiving van directe naar indirecte vastgoedbeleggingen, denkt JLL. ‘Beleggings- en pensioenfondsen zullen zich noodgedwongen richten op indirect vastgoed en creatieve investeringen, zoals overnames van vastgoedbedrijven, fusies en joint ventures.’

Ook Van Gool Elburg ziet de lichten op groen staan. ‘Ondanks het bericht van de ECB dat zij in 2018 meer ruimte zal geven voor een stijging van de rente, is de verwachting dat ook volgend jaar de rente laag zal blijven.’

De al aanwezige beleggers zeggen grote interesse te hebben voor kantoren en logistiek. Vanuit alle windstreken komen andere partijen, veelal met vergelijkbare beleggingscriteria en verwachtingen. Het is de vraag of iedereen aan zijn trekken kan komen. Want, zegt Van Gool Elburg: ‘Een gebrek aan het juiste product zal mogelijk leiden tot een stabilisering of enige afname van het investeringsvolume. Maar juist door dit gebrek aan product zal naar verwachting een verdere verscherping van de aanvangsrendementen plaatsvinden, vooral op ‘prime’ locaties.’

Zie ook de december-editie van Vastgoedmarkt, die 15 december verschijnt.

Reageer op dit artikel