nieuws

‘Kostenvoordelen Unibail door Westfield-overname onduidelijk’

Beleggingen

Unibail-Rodamco moet goed uitleggen waar het de beloofde 100 miljoen euro aan kostenvoordelen vandaan denkt te halen als het branchegenoot Westfield overneemt, stelt een ING-analist. Met de overname wordt het Frans-Nederlandse fonds weer eigenaar van Amerikaanse winkelvastgoed dat het destijds Nederlandse Rodamco tot 2002 bezat.

‘Kostenvoordelen Unibail door Westfield-overname onduidelijk’
Westfield London krijgt na de uitbreiding begin 2018 een oppervlakte van 256.000 m2

Het overnamebod bedraagt 24,7 miljard dollar ofwel bijna 21 miljard euro. Volgens ING-analist Jaap Kuin komt het overnamebod voor veel beleggers niet als een grote verrassing. Dat schrijft Kuin in een commentaar op de vanochtend 12 december aangekondigde overname, bericht persbureau AFN. Het management van Unibail-Rodamco stak de laatste tijd niet onder stoelen of banken dat het actief keek naar overnamemogelijkheden, met name buiten Europa.

Op het eerste gezicht lijkt het bedrijf volgens Kuin een goede koop te hebben gedaan, gezien de kwaliteit van de portefeuille van Westfield. De hoge aandelencomponent in de overnameprijs houdt daarnaast het risico relatief laag. Aan de andere kant is het volgens de ING-analist onduidelijk waar kostenvoordelen te halen zijn. De geografische overlap is namelijk beperkt; 33 van de 35 winkelcentra van Westfield staan in de Verenigde Staten waar Unibail-Rodamco geen bezit heeft.

Unibail zegt volgens de BBC nieuwe winkelcentra onder het Westfield-merk in onder meer Parijs, Barcelona, Wenen en Warschau te willen ontwikkelen. De vastgoedgroep verwacht de komende jaren voor 3 miljard euro aan kleinere winkelcentra te verkopen. ING past zijn advies voor Unibail-Rodamco vanwege de voorgenomen overname overigens niet aan. De grootbank handhaaft zijn koopadvies en koersdoel van 255 euro. Analisten van Barclays laten weten dat zij het aandeel Unibail beginnen te volgen met de aanbeveling equal-weight en een richtprijs van 240 euro.

Overigens bezat eind vorige eeuw het toenmalige puur Nederlandse Rodamco wel winkelcentra in zowel de VS als het VK. Rodamco was destijds belegd in Europa, Noord-Amerika, het VK en Azië-Pacific. De overwegend Nederlandse aandeelhouders zagen deze mondiale aanwezigheid echter niet zitten en waren bang dat Rodamco niet voldoende expertise en lokaal overwicht had om in die markten te opereren en eisten opsplitsing.

Aldus geschiedde, waardoor dochterbedrijven Rodamco Europe, Rodamco North America, Rodamco United Kingdom en Rodamco Asia ontstonden, alle met een eigen beursnotering. Alle vier werden later door andere beleggers overgenomen. Rodamco North America, destijds aangegroeid tot ongeveer 5 miljard euro, werd in 2002 overgenomen door een consortium van Simon Property Group, Rouse en de huidige overnameprooi Westfield.

Rodamco UK ging verder als Haslemere en werd ook overgenomen en Rodamco Asia ging naar ING Real Estate Investment Management. Tot slot nam in 2007 het Franse Unibail Rodamco Europe over voor 11,2 miljard euro. Dat was een decennium geleden de grootste beursdeal in de Nederlandse geschiedenis.

Reageer op dit artikel